Week van het Nederlandse Bier

Week van het Nederlandse bier
1 mei 2017 CRAFT

Week van het Nederlandse Bier

Dit jaar vindt van 11 t/m 21 mei de zesde editie van de Week van het Nederlandse Bier plaats. Alle partijen in de biersector organiseren dan samen activiteiten om de consument zo kennis te laten maken met de rijke verscheidenheid aan Nederlandse bieren. CRAFT is een van de initiatiefnemers van de Week van het Nederlandse Bier.

We kunnen er niet omheen: in Nederland bestaat weer een echt gevarieede biercultuur met veel nieuwe stijlen, op basis van verschillende brouwtechnieken. Dit komt vooral door de flinke opmars van kleine onafhankelijke brouwerijen de afgelopen jaren. Anno 2017 zijn er in ons land ruim 400 brouwerijen te vinden. Deze vaak kleine onafhankelijke brouwerijen hebben zich verenigd in CRAFT.

CRAFT

CRAFT is de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland. Het werd in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief en in 2016 gewijzigd in CRAFT. Een naam die aansluit op de wereldwijde opkomst van craft beer.

Om CRAFT-leden en hun bieren te definiëren is lastig. Elke brouwerij staat natuurlijk op zichzelf. Toch heeft de vereniging een definitie opgesteld waaraan een CRAFT-brouwerij moet voldoen. Zo kunnen we gegevens verzamelen en verschaffen over onze branche en ons aandeel in de Nederlandse biermarkt.

Van de circa 430 brouwerijen (met en zonder eigen brouwketels) in Nederland voldoet 97% aan de definitie van een CRAFT-brouwerij. Om de ontwikkeling van deze brouwerijen in Nederland te laten zien is in 2016 de CRAFT-index in het leven geroepen. Aan de hand van vragenlijsten onder leden krijgen we inzicht in onze impact op de biermarkt. Wat blijkt is dat de afzet van de ruim 150 CRAFT-leden sinds 2014 fors is gegroeid: van 45.874 hectoliter (hl) in 2014, naar 83.551 hl in 2015 en 128.710 hl in 2016. Een opeenvolgende groei van respectievelijk 82% en 54% per jaar!

Bezoek een brouwerij

Toch hebben we als CRAFT-brouwerijen nog veel te winnen. In 2016 werd in Nederland namelijk zo’n 12 miljoen hl bier verkocht. Van al dit bier werd 85% ook daadwerkelijk in Nederland gebrouwen. Het aandeel van CRAFT-leden was daarmee rond 1% van de totale bierverkoop. Daar willen we uiteraard verandering in brengen en de Week van het Nederlandse Bier helpt ons daarbij. CRAFT is mede-initiatiefnemer van deze week en onze leden organiseren talloze activiteiten om kennis te maken met CRAFT-bier. Zo openen onze leden op 19, 20 en 21 mei 2017 hun brouwerijen voor het publiek. Je kunt dan langskomen en ter plekke de nieuwe Nederlandse biercultuur beleven.

Tegendraads

Wat CRAFT-bier vooral interessant maakt, meer dan een definitie, is dat het variatie brengt in het Nederlandse bierlandschap. Door er als consument van te genieten ondersteun je kleine onafhankelijke brouwerijen en bouw je mee aan een rijke Nederlandse biercultuur. Een biercultuur die zich continu kan vernieuwen door Creatieve ondernemers, die Revolutionaire bieren brouwen op Ambachtelijke wijze, met een bijzondere Fascinatie voor het product en een Tegendraadse kijk op wat er mogelijk is. Dat is CRAFT!

Activiteiten

Alle activiteiten in de Week van het Nederlandse Bier zijn hier te vinden. Ontdek en geniet deze week van onze rijke Nederlandse biercultuur!