Op zoek naar smaak

Wat dronk Rembrandt?

Welk bier zat er in het glas waarmee Rembrandt zo vrolijk proost op zijn selfie uit 1635? En hoe kunnen we er een bier in het hier en nu van maken? CRAFT brouwerijen gingen op zoek naar het antwoord op deze vragen.

Op zoek naar smaak

In Op zoek naar smaak wordt het verhaal van deze zoektocht verteld. Bekijk alle vier de delen!

Aflevering 1: De zoektocht begint! Met kunsthistorica Jorien de Vries en bierhistoricus Roel Mulder duikt tv-kok en verteller Perry de Man in de geschiedenis van Rembrandt’s schilderij en van… bier!

 

Aflevering 2 komt op 7 juli online.

De verloren zoon in een herberg

Op het schilderij De verloren zoon in een herberg uit 1635 zien we een jong stel dat in een vrolijke bui het glas heft. Het zijn niemand minder dan Rembrandt en zijn vrouw Saskia zelf. Een 17e eeuwse selfie.

Bierbrouwers en -drinkers vragen zich natuurlijk maar een ding af bij het zien van het schilderij. Wat drinkt Rembrandt daar?

CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen in Nederland, besloot dit uit te zoeken. Al eeuwen wordt er in ons land bier gemaakt in een grote variatie en van hoge kwaliteit. CRAFT laat graag zien hoe de brouwerijen in onze tijd het bierlandschap op professionele manier kleur, geur en smaak geven. Daarom werd er gezocht naar het bier van Rembrandt toen, om dat te vertalen naar een bier van vandaag.

De film, die uit vier delen bestaat, vertelt in een wervelende mix van boeiende geschiedenis, moderne brouwkunde en een flinke dosis humor het verhaal van die fascinerende zoektocht. Of het gelukt is het bier van Rembrandt naar 2022 te halen? Bekijk de film en ontdek het bier dat de CRAFT brouwerijen voor je maken!

Een VROLIJK bier

Het bier dat de leden van CRAFT in het kader van deze campagne maken heet VROLIJK. We zien immers een vrolijk stel op het schilderij. Het recept dat werd gevonden in het boekje van Melchior Mels spreekt van een ‘soet’ bier.

In de 17e eeuwse betekenis is soet ‘vriendelijk, lief, aangenaam’. De mensen op het schilderij hebben pret en zijn vrolijk, het is een aangenaam tafereel. De smaak is niet ‘zoet’ in de letterlijke betekenis – het bier is eerder droog, en kent door het gebruik van kruiden en een vleugje rookmout een aansprekend karakter.

Download de trailers op de CRAFT beeldbank.

CRAFT brouwerijen die jou VROLIJK bier schenken:
  • ZHB/ROEM (Arjan te Hoonte, De Arn, Rijswijk) (vanaf half juli)
  • Wispe Brouwerij, Weesp (vanaf half juli)
  • Rock City, Amersfoort (vanaf eind juli)
  • Jopen, Haarlem (onder de naam “I have a brush on you”)

Perry de Man geniet van een glas bier na een dag hard werken in de brouwerij