Programma & Sprekers

Registratie en welkom van 09.00 uur tot 10.00 uur

Met trots presenteren we de eerste workshops van de Dutch Craft Beer Conference 2019 in Den Haag. Houd de website in de gaten, want de komende tijd voegen we meer interessante lezingen en workshops over heel veel verschillende onderwerpen aan het programma toe. Het hele team kan dus mee!

10:00-10:45
11:00-11:45
12:00-12:45
14:00-14:45
15:00-15:45
16:00 – 16:45
17:00 – 19:00
10:00 - 10:45
De detectie van mycotoxines in craft bier

Schimmelgifstoffen (mycotoxines) zijn natuurlijke gifstoffen, die worden uitgescheiden door schimmels als deze planten infecteren. Mycotoxines komen van nature wereldwijd voor op granen, noten en andere gewassen. Jeroen Peters en zijn collega’s onderzochten duizend bieren op de aanwezigheid van mycotoxines. Zij vonden in 22 craft bieren een te hoge hoeveelheid van een bepaald mycotoxine (deoxynivalenol). Bij deze 22 craft bieren (voornamelijk van het type Imperial Stout) lag de concentratie deoxynivalenol boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid gesteld door de Europese Unie. Het lijkt er op dat vooral de donkere gemoute granen zwaarder besmet met zijn met deoxynivalenol dan de lichte gemoute granen. Vooral voor zwaardere bieren met een hoger alcoholpercentage gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor kan er ook meer mycotoxine in het bier komen. Mycotoxines komen niet alleen in bier voor, maar ook bijvoorbeeld in brood, pasta en ontbijtgranen. Dit betekent dat de dagelijkse inname van deoxynivalenol bepaalt wordt door ons dieet. Deoxynivalenol kan bij grote hoeveelheden het immuunsysteem onderdrukken en soms braken en diarree veroorzaken. Het geconstateerde probleem kan het gevolg zijn van slechte kwaliteit mout of de slechte opslag van mouten. Een eenvoudige kwaliteitscontrole kan dit ophelderen.

Jeroen Peters
RIKILT Wageningen Research
10:00 - 10:45
Crash course ‘afwijkingen in bier’

Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden.

 Derek Walsh
 BIER+
10:15 - 10:45
Duurzaamheid: ‘Voor iedereen (anders)’

Duurzaamheid: wie wil dat nou niet? Maar waarom lukt het dan niet om tot concrete plannen te komen? Volgens Sander Uijtdehaage, Duurzaamheidsmanager en Beleidsadviseur van de provincie Noord-Holland, is dat heel logisch. Duurzaamheid is namelijk voor iedereen anders en stiekem best spannend. Want verduurzamen is eigenlijk hetzelfde als veranderen. En dan niet alleen op je werk, maar ook thuis. Hoe lukt het dan toch om te verduurzamen en uw omgeving mee te krijgen? Sander zal u in deze lezing, Duurzaamheid: ‘Voor iedereen (anders)’, op geheel eigen wijze laten nadenken over wat verduurzamen voor u kan zijn. Na deze lezing heeft u gegarandeerd ideeën hoe u kan verduurzamen, thuis, op werk of waar dan ook. En, niet onbelangrijk, anderen daarin mee krijgt.

Sander Uijtdehaage
Provincie Noord Holland
11:00 - 11:45
The future of beer: like it or not

To understand where beer is going you need to be clear where it came from; how it screwed up on the way; and where those who are used to deciding this sort of thing intend that it will go in the future. Understand each of those and you can start to predict what might really happen.
Tim Webb’s crystal balls have kept him in the beer revolution for 45 years, yet he can still string sentences together. He is old enough to remember when beer was so successful that it nearly disappeared altogether.
He will present his take on where beer is heading overall; which parts of craft brewing will fall by the wayside and why; and which parts will take over the world. Provided it is allowed to do so.

Tim Webb
European Beer Consumers Union
11:00 - 11:45
Water Composition and its impact on Beer Styles

1. Introductions 2. Water basics 3. The functions of water in brewing 4. Water usage in breweing 5. Sources of water 6. Water hardness & pH 7. Key ions 8. Water treatment options 9 Water treatment & beer styles 10 Q&A

Adam Johnson
Murphy and Son
11:00 - 11:45
Dry Hopping – a new look at techniques, utilisation and economics

Dry hopping or late hopping of beers has seen a rapid revival as the craft brewing sector has grown and the consumer looks for beers with more diverse flavour and aroma. Traditionally dry hopping with cones, plugs or pellets has provided an adequate method of flavour introduction for decades but higher raw material prices and beer losses through absorption onto the hops has led to a re-evaluation of the options that are available to deliver dry hop character.
Unlike the control of hop bitterness there have been very few studies on the use of alternative techniques and products to improve aroma utilisation in the brewing process and this is partly due to the difficulty in obtaining robust analytical data for aroma molecules that are present at ppm or ppb levels in the finished product.
This paper will review the available options for dry hopping and present the results of trials using a full range of products from hops to hop oil products from a single hop variety showing the relative utilisation as measured by transfer of key aroma molecules into beer, beer losses through the dry hopping process and the relative economics.

Ray Marriott
Totally Natural Solutions Ltd
11:00 - 11:45
Toepassingen van Big Data & Analytics in het bierbrouwdomein
Laurens Koppenol
12:00 - 12:45
Hoe (on)gezond is alcohol?

Alcoholhoudende dranken zijn voor veel volwassenen onderdeel van de voeding. Maar niet iedereen weet wat verantwoorde alcoholconsumptie is en wat voor effecten dit heeft op de gezondheid.
Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam? Wat is het effect van alcohol op verschillende ziektes? Kan je echt een bierbuik krijgen? Voor iedereen die zich wel eens iets heeft afgevraagd over alcohol is er deze lezing over alcohol en gezondheid met de laatste wetenschappelijke stand van zaken.

Yvonne Sleutels
Kennis Instituut Bier
Aafje Sierksma
Kennisinstituut Bier
12:00 - 12:45
Crash course ‘afwijkingen in bier’

Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden.

 Derek Walsh
 BIER+
12:00 - 12:45
Mout als basis ingrediënt voor bier

Tijdens deze sessie bespreken  we verschillende soorten en types mout en het gebruik hiervan. Daarnaast hebben we het over HACCP en trouble shooting.

Jos Haeck
The Swaen
14:00 - 14:45
Hoe (on)gezond is alcohol?

Alcoholhoudende dranken zijn voor veel volwassenen onderdeel van de voeding. Maar niet iedereen weet wat verantwoorde alcoholconsumptie is en wat voor effecten dit heeft op de gezondheid.
Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam? Wat is het effect van alcohol op verschillende ziektes? Kan je echt een bierbuik krijgen? Voor iedereen die zich wel eens iets heeft afgevraagd over alcohol is er deze lezing over alcohol en gezondheid met de laatste wetenschappelijke stand van zaken.

Aafje Sierksma
Kennisinstituut Bier
Yvonne Sleutels
Kennis Instituut Bier
15:00 - 15:45
The economic success recipe of craft beer brewers – The results of an online survey in the Netherlands, Belgium and Germany

The Master research project was designed to provide insights on the craft beer boom from a business economic, brewers’ perspective. The aim was to understand what the driving factors for success for craft beer brewers are and how craft beer brewers define success in the first place, moving beyond the traditional economic, profit-focussed approach. An online survey, based on literature and industry insights, was conducted among Dutch, Belgian and German (craft beer) brewers. Accordingly, the definition of success of craft beer brewers is multi-dimensional, including two intrinsic, non-financial and two extrinsic-financial dimensions, assuming financial security. The former being Craft and Cultural Orientation and Satisfaction of (personal) Goals, the latter being Output and Business Goals and Finance and Growth. Concerning their definitions of success, craft beer brewers are a rather homogeneous group of entrepreneurs. Keeping the limited extent of divergence between clusters in mind, the brewers in the sample were grouped into the financial, the intrinsic and the mixed cluster. A decisive driving factors for success are strong marketing campaigns, independent of the definition of success. Having special beers and a close consumer-contact is important for intrinsic, non-financial success and diversified distribution channels are crucial for financial success. As a result of this research, craft beer breweries are defined by means of their small scale, independence, youth and speciality of beers.

Annika Francesca Kloos
Wageningen University and Research (WUR)
15:00 - 15:45
Schoonmaak in de brouwerij

Wat is nou het belangrijkste bij het produceren van een constante kwaliteit van uw bieren? De schoonmaak van de brouwerij, wat zijn je kritische punten en hoe voorkom je infecties.

Dorus van der Vleuten
Muifelbrouwerij
15:00 - 15:30
Tasting session

Tasting session for 20 persons

Ray Marriott
Totally Natural Solutions Ltd
15:30 - 16:00
Tasting session

Tasting session for 20 persons

Ray Marriott
Totally Natural Solutions Ltd
16:00 - 16:45
Vele wegen leiden naar duurzaamheid

Het verhaal van Gulpener. Regionaliteitsbeginsel als bron van duurzaamheid en de verschillen tussen maatschappelijke – en technische duurzaamheid.

Jan-Paul Rutten
Gulpener Bierbrouwerij
17:00 - 19:00
Borrel & napraten
Select date to see events.

Informatiemarkt