Programma & Sprekers

Programma & Sprekers

De opzet van de conferentie dit jaar wat anders dan je in voorgaande jaren van ons gewend bent. Gedurende de dag kunnen bezoekers allerlei kleinere workshops volgen die plaatsvinden in diverse lokalen. Er zijn veel verschillende workshops. Van interactieve tot meer informatieve sessies. Je volgt precies die workshops die voor jou interessant zijn en gaat naar huis met direct toepasbare kennis.

Tientallen leveranciers van brouwproducten en –diensten presenteren zich op de beurs, hebben interessante aanbiedingen en helpen je graag met specifieke vragen. De beurs is gedurende de gehele dag te bezoeken. Nieuwsgierig welke leveranciers deze editie aanwezig zijn? Bekijk onze sponsorpagina.

Programma

10:00
10:45
11:00
13:30
11:15
12:00
12:15
13:00
12:30
13:15
13:15
14:00
14:00
14:45
15:15
16:00
16:15
17:00
17:00
17:45
10:00 - 10:45
Craft brewing: the road ahead (with advance warning of congestions, detours and no left turn)

Fears of “peak craft” may be unfounded. Hardly a week goes by without a new craft brewery opening. But with the craft beer segment struggling to reach critical mass in many European markets, there is a nagging concern that industry growth will come at the expense of cannibalising sales from existing craft breweries.

In her presentation Ina will argue that it’s high time for craft brewers to assess their business models and determine which real benefits they offer to consumers. The subsequent choices each brewery will need to make will be uniquely theirs, and not all options will be available to everyone. Choosing the right model, or otherwise realising profits, remain vital issues.

Craft brewing: the road ahead (with advance warning of congestions, detours and no left turn) image
Ina Verstl
11:15 - 12:00
Over alcoholvrij bier en gist
Marco Willemars
11:15 - 10:45
From private kitchen to international brewery

2000 different beers, 50 different bars, a running club and the worlds best beer festival

From private kitchen to international brewery image
Jacob Gram Alsing
COO at Mikkeller
11:15 - 12:00
De impact van terroir op de brouwwaarde van hop

De groeilocatie (meer algemeen het ‘terroir’) heeft een onmiskenbare invloed op de brouwwaarde van hop. Recent werd aangetoond dat hoppellets van de hopvariëteit Amarillo, afkomstig van verschillende groeilocaties in NW-USA (zijnde Idaho en Washington), afwijkende aroma’s en smaken teweeg brengen in single hop bieren (Van Holle et al., 2017). Bijgevolg zijn brouwers aangewezen op het gebruik van Amarillo hop afkomstig van hetzelfde terroir teneinde een consistent hoppig aroma in hun afgeleide bieren te bekomen.
Om na te gaan in welke mate dit ook voor andere hopvariëteiten van toepassing is, werden stalen verzameld voor een 20-tal commercieel relevante hopvariëteiten afkomstig van verschillende groeilocaties – onder meer in Australië, België, Duitsland, Tsjechië, Nieuw-Zeeland en NW-USA – en van 3 opeenvolgende oogstjaren (2015, 2016, 2017). Per hopvariëteit werd in detail onderzocht wat de effecten op de brouwwaarde zijn indien deze op verschillende groeilocaties worden geteeld.
Tijdens de voordracht zullen 3 typevoorbeelden worden toegelicht. Er werden single hop bieren gebrouwen met hopvariëteiten Amarillo, Cascade en Centennial, per variëteit afkomstig van diverse groeilocaties. Naast de gebruikte hop-batches, werden ook de afgeleide single hop bieren zowel chemisch-analytisch als sensorisch geëvalueerd. Op deze manier kan worden ingeschat hoe terroir de finale bierkwaliteit kan beïnvloeden.
(Van Holle A., Van Landschoot A., Roldán-Ruiz I., Naudts D., and De Keukeleire D. The brewing value of Amarillo hops (Humulus lupulus L.) grown in northwestern USA: A preliminary study of terroir significance. J. Inst. Brew., 2017, 123(3): 312-318.)

De impact van terroir op de brouwwaarde van hop image
Ann van Holle
Hoofd ‘Onderzoek & Ontwikkeling bij de Proefbrouwerij
11:15 - 12:00
Hoe financier je een brouwerij?
11:15 - 12:00
Brewtan, een natuurlijke oplossing ter verhoging van de bierstabiliteit

In een competitieve marktomgeving zijn kwaliteit en consistentie van het bier van ontzettend belang. Zoals bij elk ander voedingsproduct, is bier onderhevig aan fysische en chemische veranderingen die gepaard gaan met de veroudering van het product. Klanten zullen dit niet enkel visueel merken door de colloidale instabiliteit van bier, maar ook proeven door smaakveranderingen. Over de jaren heen zijn er verschillende technieken ontwikkeld om deze chemische en fysische veranderingen tegen te gaan en deze lezing zal inzoomen op het gebruik van gallotanninen, een 100% natuurlijke oplossing.

Pieter Bonte
Head of Sales NaturalSpecialities
11:15 - 12:00
One way keg: disrupting draft beer delivery

General lecture about one-way kegs, what are the advantages /  disadvantages and how are they filled

Arjen van Zurk
Sales Director Europe bij Petainer
12:15 - 13:00
HOP in de brouwerij?
Fokko Prins
12:15 - 13:00
Duurzaamste brouwhuis van Nederland
Duurzaamste brouwhuis van Nederland image
Jean-Paul Rutten
Gulpener Bierbrouwerij
12:30 - 13:15
Brouwen, Groeien… En nu?

Deze lezing gaat in op de snel veranderende omgeving van de Craft biermarkt. Hoe ziet de huidige biermarkt er uit? Wie is de consument? Hoe onderscheid je jezelf en hoe haal je meer uit jouw brouwerij? Voor wat betreft investeringen in apparatuur zoomen we in op alternatieve vormen van financiering zoals financiële- of operationele lease. Tenslotte enkele rekenvoorbeelden uit de praktijk van de verschillende mogelijkheden op basis van procesparameters (hop en gist) en TCO calculatie.

Brouwen, Groeien… En nu? image
Edwin Telgenkamp
Account Manager Separation Sales bij GEA Nederland
12:30 - 13:15
Sell more beer – Draft beer quality workshop

Bring experiences that other brewers association has learned and understanding their guidelines and Philosophy. Brewers Association of USA and other Associations/Breweries that contributed to improving draught quality.
Step back and see what is happening from a global perspective. There are many beer styles today.
But we need to be careful as to make sure each beer style gets poured from clean draught systems with the correct equipment into clean glassware with the correct Gas mix.
When cleaning a draught system make sure its clean and understand Time/Temperature of Chemical/Action and concentration are all linked together to make any detergent or chemical most productive.
What is the proper cleaning frequency? What do you do when you feel you have a hygiene issue?
Always keep in mind safety and the dangerous of chemicals in dispense and CO2
Answer brewers questions that can help improve your draught beer. Learn from others what have been done and relate them to your local market if you have the same Philosophy and goals.
Even if you have a service clean and maintain your draught system there will be something to learn.

Sell more beer – Draft beer quality workshop image
Karl Braun
Global Director Dispense Hygiene bij Thonhauser GMBH an AFCO Company
12:30 - 13:15
Omgang met personeel, cao en pensioen
13:15 - 14:00
Ervaringen van Jopen met een mash filter

Jopen bestaat op 11 november 2019 25 jaar. Vanaf 2010 brouwen we zelf in het stadscentrum van Haarlem in de Jopenkerk. In 2015 is een 2e brouwzaal gebouwd op het industrieterrein De Waarderpolder te Haarlem met een mash filter in plaats van de klassieke filterkuip.

Er is aan ons gevraagd om onze ervaringen over het gebruik van het mash filter te delen op de Dutch Craft Beer Conference. We zullen het hebben over de reden van onze keuze voor het mash filter, hoe het mash filter precies functioneert en wat voor bijzondere dingen we er mee doen bij Jopen, zoals het brouwen van een 100% rogge IPA.

Tom Provo
Teamlead brouwen bij Waarderpolder Brouwhuis Jopen
13:15 - 14:00
Eigenzinnige Distributie en Logistiek

Ik deel graag mijn overwegingen die ertoe hebben geleid om bij de introductie van ons bier in 2016 te gaan distribueren per post zonder tussenkomst van groothandel en drankenhandel en hoe dit uitmondde per einde 2017 in de organisatie Holland Craft Beer. Wat is HCB? Wat hebben we bij HCB tot nu toe gedaan? Wat is de visie over de toekomstige toegevoegde waarde van HCB voor ons als brouwerijen?

Eigenzinnige Distributie en Logistiek image
Marc Menue
Initiatiefnemer Holland Craft Beer en tevens eigenaar brouwerij DUTCH BARGAIN
13:15 - 14:00
Beter Bier door praktische toepassing van reiniging & desinfectie

Reiniging en desinfectie is niet het favoriete onderdeel van iedere bierbrouwerij. Als je gaat voor een kwalitatief goed en stabiel proces, is het wel belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt. Jasper vertelt op een enthousiaste en interactieve manier: waar je als bierbrouwer over na moet denken; welke middelen je waarvoor inzet; hoe je dit vanaf morgen kunt toepassen;

Beter Bier door praktische toepassing van reiniging & desinfectie image
Jasper de Roo
Accountmanager bij Synerlogic / In2Food
14:00 - 14:45
Het konijn en de koplampen – une belle histoire

Craft, crafty of speciaalbier? Groot worden, klein blijven? Samenwerken of polariseren? Weet het grote publiek wie CRAFT is, en wie daar lid van is? Interesseert het iemand dat er een club is die CRAFT heet, en dat daar brouwerijen lid van zijn? Is CRAFT een liefhebbersclub of willen sommige leden dat graag zijn? Hoe zien verschillende toekomstscenario’s er uit, voor Nederland Bierland, voor CRAFT-leden en andere brouwerijen? Houdt CRAFT zich bezig met de juiste dingen? En: is een zebra wit met zwarte strepen, of zwart met witte strepen?

Zomaar wat gedachten die door het hoofd schieten van een klein, lief, wit konijn. Het huppelde wat door een weide die overging in een asfaltstrook. Het konijn staart nu geïntrigeerd naar een bijkans hypnotiserend licht dat schijnt in de duisternis. Het licht komt naderbij. De twijfel slaat toe. Ergens speelt Michel Fugain en Le Big Bazar – Une belle histoire.

Het konijn en de koplampen – une belle histoire image
Rick Kempen
Bierambassadeur bij Bier&cO
15:15 - 16:00
Yeast in the world of taste & pleasure

There are several ways to ferment wort to create your own unique beer. Diversification is key. During the workshop the impact of gravity, pitching rate and temperature on the flavour profile of beer will be shown for a Lager and an Ale yeast. You can also diversify by selecting a particular yeast to create a particular beer style. At Fermentis large scale studies have been done to select the best possible yeast for New England IPA and Brut IPA. Results of these studies, where yeast-hop interactions are key, will be explained.

Gino Baart
Sales Manager bij Fermentis
15:15 - 16:00
Toevoegen van additieven
Frederik Kampman
15:15 - 16:00
Bier brouwen= Merk bouwen

Of je nu een Heineken wilt worden of liever een Klein Duimpje bent. Je merk is je communicatiemiddel met de markt en je consument. Het maakt je herkenbaar. Krijgt waarde. En… trekt kapers op de kust. Merkbescherming is dan ook vanaf het eerste moment ‘een dingetje’ om rekening mee te houden. Niet ingewikkeld of duur. Wel superbelangrijk. Hoe je conflicten en gedoe vóór blijft, leer je spelenderwijs in de interactieve workshop Bier brouwen = Merk bouwen. In 45 minuten krijg je praktische handvaten, leuke praktijkvoorbeelden om op te stemmen en handige tips waar je biermerk – hoe blond ook – gegarandeerd wijzer van wordt.

Bier brouwen= Merk bouwen image
Astrid Verkuijl
Partner bij Bakker & Verkuijl B.V
15:15 - 16:00
Regionaal kleinschalige mouterij
15:15 - 16:00
Brouwerij en financiële controle

Dagelijkse administratie ontzorgt
Brouwerijen geven veel geld uit aan brouw apparatuur.
De dagelijkse administratie van een brouwerij is complex.
Deze software maakt je dagelijkse administratie makkelijk en overzichtelijk.

Brouwerij en financiële controle image
Peter Rouwen
Brouwerij Noordt
Walter Hartog
15:15 - 16:00
Water in brouwerijprocessen: invloed van de samenstelling op de smaak

De biermarkt is een sterk groeiende markt, daarom is het noodzakelijk om eruit te springen en je te onderscheiden van de vele andere bieren. Dit doe je natuurlijk het beste met de smaak en laat net daar een grote rol voor water zijn! Tijdens deze lezing raken we de top van de ijsberg binnen dit thema eens aan.

Water in brouwerijprocessen: invloed van de samenstelling op de smaak image
Stephan Schepens
Business Development Manager / Zytholoog (Beer sommelier) bij Eurowater Belgium
16:15 - 17:00
Microbiologie
16:15 - 17:00
Grip op uw brouwproces met niveau- en drukmeting
Rob Smulders
Business Development Manager bij VEGA Meet- en Regeltechniek
16:15 - 17:00
Sustainable verpakkingen
Marco Willemars
16:15 - 17:00
Groeien of Opgroeien

De meeste bedrijven groeien zodra ze de kans krijgen. Ook HEINEKEN is gegroeid, van 2000 hl naar 230 miljoen hl per jaar in vier generaties. Terugkijkend en de huidige eisen aan duurzaamheid in ogenschouw nemend, zou je nu andere beslissingen nemen wat brouwinstallaties of verpakkingen betreft. Achteraf corrigeren voor de veranderde eisen is veel duurder dan vanaf het begin het op de juiste manier doen.

Ga je eerst groeien en dan opgroeien (volwassen worden en aan de eisen voldoen) of eerst opgroeien en dan groeien?

Groeien of Opgroeien image
Willem van Waesberghe
Global Master Brewer at Heineken Supply Chain BV
16:15 - 17:00
Legal issues van bier
Jan Rube
17:00 - 17:45
Panel discussie
Select date to see events.

 

 

Houd de website in de gaten, want de komende tijd voegen we meer interessante lezingen en workshops over  veel verschillende onderwerpen aan het programma toe. Het hele team kan dus mee!