Programma & Sprekers

Registratie en welkom van 09.00 uur tot 10.00 uur

Met trots presenteren we de eerste workshops van de Dutch Craft Beer Conference 2019 in Den Haag. Houd de website in de gaten, want de komende tijd voegen we meer interessante lezingen en workshops over heel veel verschillende onderwerpen aan het programma toe. Het hele team kan dus mee!

10:00
10:45
11:00
11:45
12:00
12:45
14:00
14:45
15:00
15:45
16:00
16:45
17:00
19:00
10:00 - 10:45
Gebruik van slangen in de Brouwerij

Gebleken is dat het gebruik van slangen in brouwerijen aandacht vereist. Dit om te voorkomen dat door onjuist gebruik van de slangen verontreinigingen/bacterie groei in de slang kan ontstaan, waardoor in worst case “recalls” nodig zijn. Bierslangen moeten in alle gevallen voldoen aan hoge eisen zodat deze bestand zijn tegen de meest extreme CIP reinigingsprotocollen. Hierbij zijn visuele en periodieke controles essentieel evenals druktesten en endoscopisch onderzoek welke jaarlijks moeten plaatsvinden.

Eugene Burgers
Heproflex BV
Cengriz Citiak
Contitech
10:00 - 10:45
Brettbier en houtlagering – proeven van 3 brett bieren op hout gelagerd

Uitleg van het brouwproces, de ingredienten, wilde- of brettgisting en houtlagering.

Pim Bosch
Bio hop brouwerij Bosch i.o.
10:00 - 10:45
De detectie van mycotoxines in craft bier

Schimmelgifstoffen (mycotoxines) zijn natuurlijke gifstoffen, die worden uitgescheiden door schimmels als deze planten infecteren. Mycotoxines komen van nature wereldwijd voor op granen, noten en andere gewassen. Jeroen Peters en zijn collega’s onderzochten duizend bieren op de aanwezigheid van mycotoxines. Zij vonden in 22 craft bieren een te hoge hoeveelheid van een bepaald mycotoxine (deoxynivalenol). Bij deze 22 craft bieren (voornamelijk van het type Imperial Stout) lag de concentratie deoxynivalenol boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid gesteld door de Europese Unie. Het lijkt er op dat vooral de donkere gemoute granen zwaarder besmet met zijn met deoxynivalenol dan de lichte gemoute granen. Vooral voor zwaardere bieren met een hoger alcoholpercentage gebruiken brouwers relatief meer gerstemout en daardoor kan er ook meer mycotoxine in het bier komen. Mycotoxines komen niet alleen in bier voor, maar ook bijvoorbeeld in brood, pasta en ontbijtgranen. Dit betekent dat de dagelijkse inname van deoxynivalenol bepaalt wordt door ons dieet. Deoxynivalenol kan bij grote hoeveelheden het immuunsysteem onderdrukken en soms braken en diarree veroorzaken. Het geconstateerde probleem kan het gevolg zijn van slechte kwaliteit mout of de slechte opslag van mouten. Een eenvoudige kwaliteitscontrole kan dit ophelderen.

Jeroen Peters
RIKILT Wageningen Research
10:00 - 10:45
Crash course ‘afwijkingen in bier’

Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden.

 Derek Walsh
 BIER+
10:00 - 10:45
Duurzaamheid: ‘Voor iedereen (anders)’

Duurzaamheid: wie wil dat nou niet? Maar waarom lukt het dan niet om tot concrete plannen te komen? Volgens Sander Uijtdehaage, Duurzaamheidsmanager en Beleidsadviseur van de provincie Noord-Holland, is dat heel logisch. Duurzaamheid is namelijk voor iedereen anders en stiekem best spannend. Want verduurzamen is eigenlijk hetzelfde als veranderen. En dan niet alleen op je werk, maar ook thuis. Hoe lukt het dan toch om te verduurzamen en uw omgeving mee te krijgen? Sander zal u in deze lezing, Duurzaamheid: ‘Voor iedereen (anders)’, op geheel eigen wijze laten nadenken over wat verduurzamen voor u kan zijn. Na deze lezing heeft u gegarandeerd ideeën hoe u kan verduurzamen, thuis, op werk of waar dan ook. En, niet onbelangrijk, anderen daarin mee krijgt.

Sander Uijtdehaage
Provincie Noord Holland
11:00 - 11:45
Microbiologische kwaliteitsborging van craft bier
Ronald van Doorn
Innosieve Diagnostics BV
11:00 - 11:45
Ervaringen met aanschaf en gebruik van Chinese brouwinstallatie
Gijs Troost
Gooische Bierbrouwerij
Martin Ostendorf
Muiffelbrouwerij
Peter Rouwen
Brouwerij Noordt
11:00 - 11:45
Leer zelf korte video’s maken met je smartphone  

Video is hot en veel bedrijven en organisaties willen video’s op hun site en sociale media. Sinds de komst van smartphones met een goede camera, hoef je niet meer een cameraploeg in te huren om een video te maken. Ondernemers kunnen dit uitstekend zelf. Dit is niet alleen goedkoper en sneller, maar de video’s worden ook vaak authentieker. Professionele video’s maken met de mobiele telefoon is snel te leren. Zowel het filmen, monteren en online plaatsen van een video kan allemaal met de telefoon. Deze workshop is geschikt voor iedereen met een smartphone, liefst een nieuwer model (maximaal 2 jaar oud). Met een oudere smartphone ben je welkom, maar loop je er soms tegenaan dat een app niet meer soepel werkt. Zowel smartphones met Android als iOS (iPhone) zijn welkom. Zorg dat je de apps Hyperlapse, Boomerang en Quik op je telefoon hebt geïnstalleerd. Zorg dat je batterij opgeladen is, en neem je headset mee. Neem ook je eigen bier mee, evt. ook dingen als bierviltjes, glazen of opener. Heb je mooie foto’s van je brouwerij, zorg dan dat deze op je telefoon staan, net als het logo. Volg Geertje alvast op Facebook en Instagram voor tips: @geertjealgeramedia

Geertje Algera
Algera Media
11:00 - 11:45
The future of beer: like it or not

To understand where beer is going you need to be clear where it came from; how it screwed up on the way; and where those who are used to deciding this sort of thing intend that it will go in the future. Understand each of those and you can start to predict what might really happen.
Tim Webb’s crystal balls have kept him in the beer revolution for 45 years, yet he can still string sentences together. He is old enough to remember when beer was so successful that it nearly disappeared altogether.
He will present his take on where beer is heading overall; which parts of craft brewing will fall by the wayside and why; and which parts will take over the world. Provided it is allowed to do so.

Tim Webb
European Beer Consumers Union
11:00 - 11:45
Water Composition and its impact on Beer Styles

1. Introductions 2. Water basics 3. The functions of water in brewing 4. Water usage in breweing 5. Sources of water 6. Water hardness & pH 7. Key ions 8. Water treatment options 9 Water treatment & beer styles 10 Q&A

Adam Johnson
Murphy and Son
11:00 - 11:45
Dry Hopping – a new look at techniques, utilisation and economics

Dry hopping or late hopping of beers has seen a rapid revival as the craft brewing sector has grown and the consumer looks for beers with more diverse flavour and aroma. Traditionally dry hopping with cones, plugs or pellets has provided an adequate method of flavour introduction for decades but higher raw material prices and beer losses through absorption onto the hops has led to a re-evaluation of the options that are available to deliver dry hop character.
Unlike the control of hop bitterness there have been very few studies on the use of alternative techniques and products to improve aroma utilisation in the brewing process and this is partly due to the difficulty in obtaining robust analytical data for aroma molecules that are present at ppm or ppb levels in the finished product.
This paper will review the available options for dry hopping and present the results of trials using a full range of products from hops to hop oil products from a single hop variety showing the relative utilisation as measured by transfer of key aroma molecules into beer, beer losses through the dry hopping process and the relative economics.

Ray Marriott
Totally Natural Solutions Ltd
11:00 - 11:45
Toepassingen van Big Data & Analytics in het bierbrouwdomein
Laurens Koppenol
12:00 - 12:45
Making malt a craft

We zullen de deelnemers meenemen in een stukje Hollandse Glorie: de ketensamenwerking (van boer naar brouwer) en het portfolio dat daaruit  is gegroeid. Gevaren over grondstof in bier.

Jos Haeck
The Swaen
12:00 - 12:45
Yeast Culture Management and Quality Control in smaller breweries
Troels Prahl
White Labs Copenhagen
12:00 - 12:45
Anders denken, anders doen
Maarten Tegenbosch
Romat NLD
12:00 - 12:45
Sour Beer Production

Demystifying the world of wild and sour beer brewing. A look inside the OverWorks alternative fermentation program and tasting of two beers.

Richard Kilcullen
BrewDog OverWorks
12:00 - 12:45
Optimaal samenwerken met de Drankenhandel

Om een goede samenwerking met een drankenhandel op te bouwen is het goed om te weten welke verwachtingspatronen er van beide kanten zijn. Wat is de meerwaarde van de samenwerking, kan de brouwer zorgdragen voor continuïteit in productie en kwaliteit. Tevens is het verstandig om vooraf over verkoopprijzen en marges helder te zijn.

Christiaan Hamminga
 GDH
12:00 - 12:45
Yeast Culture Management and Quality Control in smaller breweries
Troels Prahl
White Labs Copenhagen
12:00 - 12:45
Hoe (on)gezond is alcohol?

Alcoholhoudende dranken zijn voor veel volwassenen onderdeel van de voeding. Maar niet iedereen weet wat verantwoorde alcoholconsumptie is en wat voor effecten dit heeft op de gezondheid.
Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam? Wat is het effect van alcohol op verschillende ziektes? Kan je echt een bierbuik krijgen? Voor iedereen die zich wel eens iets heeft afgevraagd over alcohol is er deze lezing over alcohol en gezondheid met de laatste wetenschappelijke stand van zaken.

Yvonne Sleutels
Kennis Instituut Bier
Aafje Sierksma
Kennisinstituut Bier
12:00 - 12:45
Crash course ‘afwijkingen in bier’

Een snelle en praktisch introductie over wat afwijkingen zijn en hoe je ze kunt herkennen met 3 voorbeelden.

 Derek Walsh
 BIER+
14:00 - 14:45
Werk aan je merk

Elk bedrijf moet zijn product in de markt zetten. Alleen een goed product hebben is niet genoeg. Je moet weten waarom je doet wat je doet, en dat geldt voor iedere werknemer in je bedrijf. Wat is dus de achtergrond van je merk en hoe zorg je ervoor dat iedereen weet wat je uit wilt stralen? De consument gaat ervan uit dat elk bier een goed bier is, dus wat maakt jouw bieren anders dan die van de concurrent? Hoe zorg je ervoor dat de drinkers bij je terug komen? Dat doe je door te werken aan je merk.

Taco Zuidema
5000BC
14:00 - 14:45
Global trends in beer consumption and brewing industry restructuring

At the same time when mega-mergers in the brewing industry are creating huge transnationals selling their beer across the globe, the craft beer movement has brought the rich history of brewing techniques to the forefront in recent years. Some of these developments are similar across the globe but some differ strongly from among regions.

Johan Swinnen
LICOS KU Leuven, België
14:00 - 14:45
Brouwen met wilde gist en bacteriën – Techniek en Uitdagingen

It’s getting pretty popular for a brewery nowadays to start produce wild and sour ales. But what do we mean with wild and sour? And how do we get there? After a brief introduction of the diverse world of wild and sour beer production, I’ll focus on one particular approach, namely the production of barrel aged sour beers, fermented with only wild (in the sense of non-commercial, native/indigenous) yeast and bacteria. What are the different techniques possible in working with those kind yeast and bacteria? How to create complexity beyond the ‘sourness’? How to avoid/limit certain off-flavours? …

Tom Jacobs
Antidoot Wilde Fermenten
14:00 - 14:45
Hoe (on)gezond is alcohol?

Alcoholhoudende dranken zijn voor veel volwassenen onderdeel van de voeding. Maar niet iedereen weet wat verantwoorde alcoholconsumptie is en wat voor effecten dit heeft op de gezondheid.
Wat gebeurt er met alcohol in je lichaam? Wat is het effect van alcohol op verschillende ziektes? Kan je echt een bierbuik krijgen? Voor iedereen die zich wel eens iets heeft afgevraagd over alcohol is er deze lezing over alcohol en gezondheid met de laatste wetenschappelijke stand van zaken.

Aafje Sierksma
Kennisinstituut Bier
Yvonne Sleutels
Kennis Instituut Bier
14:00 - 14:45
Schoonmaak in de brouwerij

Wat is nou het belangrijkste bij het produceren van een constante kwaliteit van uw bieren? De schoonmaak van de brouwerij, wat zijn je kritische punten en hoe voorkom je infecties.

Dorus van der Vleuten
Muifelbrouwerij
14:00 - 14:45
Mout als basis ingrediënt voor bier

Tijdens deze sessie bespreken  we verschillende soorten en types mout en het gebruik hiervan. Daarnaast hebben we het over HACCP en trouble shooting.

Jos Haeck
The Swaen
15:00 - 15:45
Verpakking als onderscheidend vermogen; opvallen in het schap, ware topsport

In slechts 45 minuten nemen wij jullie mee op inspiratiereis binnen de mogelijkheden van verpakkingen, conceptueel uitgewerkt voor de biermarkt. Hoe zorg je er nu voor dat jouw bier opvalt in het schap en de consument kiest voor jouw product.

Martina Fidder
Eshuis
Marije Hulzebosch
Eshuis
15:00 - 16:30
From a log to a barrel
Max Braun
Wilhelm Eder
15:00 - 15:45
Leer zelf korte video’s maken met je smartphone  

Video is hot en veel bedrijven en organisaties willen video’s op hun site en sociale media. Sinds de komst van smartphones met een goede camera, hoef je niet meer een cameraploeg in te huren om een video te maken. Ondernemers kunnen dit uitstekend zelf. Dit is niet alleen goedkoper en sneller, maar de video’s worden ook vaak authentieker. Professionele video’s maken met de mobiele telefoon is snel te leren. Zowel het filmen, monteren en online plaatsen van een video kan allemaal met de telefoon. Deze workshop is geschikt voor iedereen met een smartphone, liefst een nieuwer model (maximaal 2 jaar oud). Met een oudere smartphone ben je welkom, maar loop je er soms tegenaan dat een app niet meer soepel werkt. Zowel smartphones met Android als iOS (iPhone) zijn welkom. Zorg dat je de apps Hyperlapse, Boomerang en Quik op je telefoon hebt geïnstalleerd. Zorg dat je batterij opgeladen is, en neem je headset mee. Neem ook je eigen bier mee, evt. ook dingen als bierviltjes, glazen of opener. Heb je mooie foto’s van je brouwerij, zorg dan dat deze op je telefoon staan, net als het logo. Volg Geertje alvast op Facebook en Instagram voor tips: @geertjealgeramedia

Geertje Algera
Algera Media
15:00 - 15:45
LAMBIEK,  de wildste van alle bierdromen

Bieren van “Spontane gisting” spreken tot de verbeelding en doen nieuwe, maar ook de gevestigde brouwers dromen van exclusieve creaties die de grenzen van het traditionele brouwen verleggen. Dat dromen bedrog zijn, maar toch soms uitkomen kan u ontdekken in deze lezing, gebracht door de Belgische Lambiekbrouwer Frank Boon.
De spreker verhaalt kort de geschiedenis van Lambiek, het oudste speciaalbier van België, vooral het ontstaan van de bierstijl en de evolutie van de productiemethode komen aan bod. In het tweede deel wordt aandacht besteed aan het ontstaan van het Lambiekbier “Geuze” en van de andere afgeleide bieren zoals Faro en Kriek. Het derde deel van de lezing gaat in op het brouwproces en de ingrediënten van Lambiek, om te besluiten met een gedetailleerde beschrijving van de fouten en kwaliteiten van een goede fles “Oude Geuze” en met een overzicht van de mogelijkheden waarover een brouwer beschikt om binnen deze stijl een aantal varianten te ontwikkelen.
De presentatie wordt ondersteund door schema’s en afbeeldingen, waarvan er een aantal nooit eerder getoond werden.

Frank Boon
Brouwerij Boon NV
15:00 - 15:45
Help, een eigen brouwerij!

In deze lezing wordt met een bedrijfskundige blik gekeken naar allerhande facetten, anders dan brouwen alleen, waar je als brouwerij mee te maken kunt krijgen. Na deze lezing zou je jezelf de vraag moeten stellen: ben ik wel goed voorbereid op een eigen brouwerij, of heb ik nog huiswerk te doen?
Brouwen is een prachtig vak maar het goed kunnen runnen van een brouwerij houdt namelijk meer in dan het hebben van mooie glimmende ketels en tanks. Er zijn namelijk allerlei wetten en regels die een rol spelen. Denk aan accijns of BTW. Of aan de Voedsel- en Warenautoriteit. En aan milieu. Kortom: met welke wet- en regelgeving krijg je te maken?
Daarnaast zijn er ook gevaren en risico’s waar je rekening mee moet houden. Niet alleen vanwege de NVWA. Ook Arbo en veilig werken spelen een belangrijke rol. En dan heb je ook nog klanten waar je rekening mee zult moeten houden. Wat zijn er allemaal voor gevaren en wat kun je er tegen doen?
Verder zal er elke maand een en ander betaald moeten worden. Dus moet er geld binnen komen. En daarvan moet een deel weer gereserveerd worden voor onderhoud, of nieuwe investeringen.
Kortom: wat heb ik aan de basis nodig om globaal inzicht te hebben in de financiële huishouding van mijn bedrijf.
En natuurlijk moet het bier ook worden verkocht in een overvolle verdringingsmarkt. Hoe krijg ik inzicht in die markt? En op welke manier kan ik daar voor mijzelf een plek verwerven?

Erik Bok
Pivovarna Plan
15:00 - 15:45
The economic success recipe of craft beer brewers – The results of an online survey in the Netherlands, Belgium and Germany

The Master research project was designed to provide insights on the craft beer boom from a business economic, brewers’ perspective. The aim was to understand what the driving factors for success for craft beer brewers are and how craft beer brewers define success in the first place, moving beyond the traditional economic, profit-focussed approach. An online survey, based on literature and industry insights, was conducted among Dutch, Belgian and German (craft beer) brewers. Accordingly, the definition of success of craft beer brewers is multi-dimensional, including two intrinsic, non-financial and two extrinsic-financial dimensions, assuming financial security. The former being Craft and Cultural Orientation and Satisfaction of (personal) Goals, the latter being Output and Business Goals and Finance and Growth. Concerning their definitions of success, craft beer brewers are a rather homogeneous group of entrepreneurs. Keeping the limited extent of divergence between clusters in mind, the brewers in the sample were grouped into the financial, the intrinsic and the mixed cluster. A decisive driving factors for success are strong marketing campaigns, independent of the definition of success. Having special beers and a close consumer-contact is important for intrinsic, non-financial success and diversified distribution channels are crucial for financial success. As a result of this research, craft beer breweries are defined by means of their small scale, independence, youth and speciality of beers.

Annika Francesca Kloos
Wageningen University and Research (WUR)
15:00 - 15:30
Tasting session

Tasting session for 20 persons

Ray Marriott
Totally Natural Solutions Ltd
15:30 - 16:00
Tasting session

Tasting session for 20 persons

Ray Marriott
Totally Natural Solutions Ltd
16:00 - 16:45
Brew Master

With our GEA Plug & Win skids, the craft brewer can save 30% production time with dry hopping, especially for top fermented beers, and can increase his yield by up to 10%. The brewer has the capability of executing 5 processes with just 1 machine. The clarifying efficiency of the separator can be adjusted flexibly: from cloudy wheat beer to the virtually clear blond lager, the beer can be adjusted to exactly the right profile without using filter aid. 5 to 10 % more beer is recovered per batch for bottling, with steady raw material and water input. The craft brewer is consequently able to produce faster, with even several batches in succession, and can thus expand his output – with consistently high capacity and optimum flavor. With more than 300 units sold since its market launch, these compact units are in great demand among craft brewers throughout the world – with an upward trend. GEA can offer craft breweries customized solutions in the form of economically very attractive Plug & Win units, to assure success on the marketplace with premium product quality, flexibility, time savings, and maximum yield. The space-saving skids are piped and pre-assembled in four sizes and are ready for use immediately.

Andreas Warneke
GEA Group
16:00 - 16:45
Beyond Brewing – Solving the Global Food Problem via Fermentation
Troels Prahl
White Labs Copenhagen
16:00 - 16:45
 TipTopTap: Jouw bier, zoals het hoort

Wil jij ook dat jouw bier perfect getapt wordt? TipTopTap zorgt voor de juiste tegendruk. Jullie brouwen goed bier. Zorg dat jouw bier overal in Nederland ook goed getapt wordt. Wij helpen je daarbij. Horeca weet niet altijd hoe een tap correct moet worden afgesteld om tapverlies te voorkomen. Horecaondernemers haken af na terugkerende problemen met het tappen van schuimende bieren. Frustraties en veel tapverlies resulteert niet alleen in verlies van omzet, maar ook in het verlies van vertrouwen in de brouwerij. De applicatie van TipTopTap lost dit op.

Bart van Kleef
TipTopTap
16:00 - 16:45
Vele wegen leiden naar duurzaamheid

Het verhaal van Gulpener. Regionaliteitsbeginsel als bron van duurzaamheid en de verschillen tussen maatschappelijke – en technische duurzaamheid.

Jan-Paul Rutten
Gulpener Bierbrouwerij
17:00 - 19:00
Borrel & napraten
Select date to see events.

Informatiemarkt