Uitnodiging NIBEM-ketendag woensdag 29 juni 2022

Na de enthousiast ontvangen voorgaande NIBEM-ketendagen nodigt het bestuur van Nederlands Instituut Brouwgerst, Mout en Bier (NIBEM) u graag uit voor de ketendag op woensdag 29 juni 2022 te Lelystad.

De ketendag is bedoeld voor een breed publiek van telers, mouters, bierbrouwers en andere betrokkenen uit de bierketen. Ieder jaar wordt een andere schakel of thema in de bierketen uitgelicht. Na twee jaar van afwezigheid pakken we dit jaar de draad weer op door in te zoomen op de akkerbouwfase van de bierketen.

Wij verwelkomen u graag op de proefvelden van Wageningen Universiteit in Lelystad: een van de locaties waar de basis wordt gelegd voor het jaarlijkse onderzoek naar de meest efficiënte gerstrassen op Nederlandse bodem.

Daarnaast zijn op dit terrein zowel de Boerderij van de Toekomst als ACCRES gevestigd. Hier worden de laatste innovaties in zowel de akkerbouw als duurzaamheid in en rond de boerderij opgeschaald van de laboratoriumfase richting de praktijk.

Hieronder treft u het programma van de dag aan. Vanaf 13.15 uur zal de groep in drieën worden gesplitst en in carrouselvorm worden rondgeleid langs verschillende sessies.

Programma

12.00 – 12.30 uur: Ontvangst met lunch
12.30 – 13.00 uur: Plenair welkomstwoord en laatste ontwikkelingen NIBEM door Hubert te Braake – voorzitter NIBEM
13.15 – 14.15 uur: Sessie I
14.15 – 15.15 uur: Sessie II
15.15 – 16.15 uur: Sessie III
16.15 – 17.30 uur: Netwerkborrel

Sessie I

Het Nederlandse gerstrassenonderzoek. Jaarlijks wordt er door o.a. Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar de meest effectieve rassen op verschillende Nederlandse bodemtypen. Onderzoeker Ruud Timmer zal tijdens een rondleiding over de gerstproefvelden meer uitleg geven over de wijze waarop dit onderzoek is ingericht.

Sessie II

Boerderij van de Toekomst. Naast de proefvelden bevindt zich op hetzelfde complex De Boerderij van de Toekomst. Onderzoekers Wijnand Sukkel en Koen Klompe zullen u meenemen in de laatste duurzaamheidsontwikkelingen in de akkerbouw. Bekijk hier alvast een korte introductie.

Sessie III

ACCRES. Het Application Centre for Renewable Sources onderzoekt hoe akkerbouwbedrijven verder kunnen verduurzamen door het duurzaam en circulair inzetten van groene grondstoffen. Onderzoekers Stefan Hol en Kimberly Wevers nemen u mee in de laatste technieken en zoomen daarbij o.a. in op alternatieve manieren om bierbostel opnieuw in te zetten. Bekijk de website om alvast een voorproefje te krijgen.

Locatie

Open Teelten / Boerderij van de Toekomst
Edelhertweg 1
8219 PH Lelystad

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de NIBEM-ketendag door een e-mail te sturen naar nibem@dranken.org waarin u uw naam, bedrijf en functienaam vermeldt.

Collega’s zijn ook van harte welkom. De plaatsen worden toegewezen op basis van binnenkomst. U ontvangt van ons een bevestiging. De ketendag is zowel voor leden als niet-leden van NIBEM bedoeld. Aan de dag zijn geen kosten verbonden. Heeft u vragen dan kunt u ons een mail sturen of contact opnemen via 06 – 23 02 33 32, Corinne van Rijn, secretariaat.

Graag tot woensdag 29 juni!

Hubert te Braake,
Voorzitter NIBEM