Terugblik op bezoek TATA Steel

Op vrijdag 7 juni jl. hebben we met een aantal brouwers een bezoek gebracht aan TATA Steel in IJmuiden om daar hun visie op duurzame ontwikkelingen van bijvoorbeeld staal voor de blik industrie te horen.

Het bezoek begon om 09:00 met een inleiding door Simone Vooijs, Director Operations Packaging. De presentatie ging over het op een vernieuwde, duurzame en innovatieve wijze produceren van blik. Middels het product Protact, dat een in huis ontwikkelde coating is voor blikken. Deze coating bestaat uit een drie laags film die door TATA geproduceerd wordt. Deze coating wordt direct op het staal voor de blikken aanbracht. Binding vind plaats door middel van verwarming en de film heeft ook smerende eigenschappen.

Dit houdt in dat er geen (industrieel) smeermiddel meer hoeft te worden toegevoegd tijdens het trekken van een blik. Achteraf hoeft er hierdoor ook niet meer afgespoeld te worden met water en oko drogen is niet meer nodig. Oftewel een besparing in het productieproces. Vervolgens hoeft er in het getrokken blik niet nog een aparte coating te worden aangebracht, waardoor er weer een droogstap minder hoeft te worden genomen. Dit betekent dat TATA Steel met hun coating in staat is een heel efficiënte productielijn voor blik op te zetten.

Op dit moment is TATA Steel bezig met het neerzetten van een dergelijke productielijn. Dit doen zij samen met een Chinese partner, waarbij het zelfs mogelijk wordt om blik individueel te bedrukken middels digital printing. Dit zou natuurlijk voor ons CRAFT brouwers zeer interessant zijn, omdat we dan gezamenlijk voorbedrukt blik kunnen inkopen. Het voorbeeld op deze foto spreekt voor zich.

Rondleiding

Vervolgens hebben we een rondleiding over het terrein gehad om zo een indruk te krijgen van de staalverwerkende industrie en ik moet zeggen, dat is indrukwekkend. Even voelde ik me Sjakie, maar dan in de wondere wereld van staal. Helaas mochten we geen foto’s maken van de hoogoven en de continue gieterij waar we zijn geweest.

Na een zeer goed verzorgde lunch zijn we naar het R&D lab geweest, waar we een demo kregen van het produceren van blik met het nieuwe Protact. We hebben het lab gezien, waar uitgebreid de eigenschappen van blik worden getest en waar ze de mogelijkheden lieten zien van verschillende vormen die met blik mogelijk zijn. Er was zelfs een blik in de vorm van een bierglas, waarbij als je de hele bovenkant er af haalt ipv alleen het lipje, je bijna dezelfde beleving hebt als met een glas. Als laatste stap voor de borrel zijn we naar de packaging plant gegaan en hebben we gezien hoe ze de film (Protact) gieten in de verschillende lagen en de machine die dit dan weer op staal “plakt”. Weer voelde ik mij Sjakie, indrukwekkend om te zien hoe groot alles is als je met dit product werkt.

 

Afsluitende borrel

Daarna hadden we de borrel, die voor ons CRAFT leden wel een klein beetje schrikken was natuurlijk. Door de strenge maatregelen bij TATA, die op zich heel goed te begrijpen zijn, mag er absoluut geen alcohol geschonken worden op het terrein. Je zult maar per ongeluk een oventje van 2500 graden verkeerd lossen. Dus we kregen een selectie van 0.0% bieren van onze grote broeders voorgeschoteld. Had ik het maar geweten, dan had ik nog wel een CRAFT alternatief mee kunnen nemen, maar helaas. En doordat het de hele dag overal zo warm was, smaakte een 0.0% pilsje uiteindelijk niet eens zo gek.

Al met al was het een zeer geslaagde dag en we hebben afgesproken dat als de demo lijn inclusief printer beschikbaar is, we CRAFT wel als proeftuin willen laten gelden.

Bernd Beersma
Bestuurslid CRAFT