Supermarkten gaan zelf blikjes inzamelen

Supermarkten gaan vanaf 1 januari 2023 zelf blikjes inzamelen. Dat heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zojuist bekendgemaakt. Op de blikjes komt vijftien cent statiegeld. Supermarkten nemen hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zij ontvangen een adequate vergoeding voor het verwerken van de blikjes die voor een groot deel ook elders zijn gekocht.

Nieuw landelijk inzamelsysteem noodzakelijk

Omdat supermarkten de groei van retourverpakkingen niet blijvend in de winkel kunnen opvangen, wil het CBL – samen met alle stakeholders – een nieuw, landelijk inzamelsysteem opzetten waarmee in de toekomst ook andere verpakkingen en producten kunnen worden ingezameld. Een dergelijk systeem is noodzakelijk in de transitie naar een circulaire economie.

Inleverpunten voorlopig van de baan

Het plan was eerst om duizenden inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes vooral buiten supermarkten te plaatsen, waarbij supermarkten wel de garantie hadden gegeven dat er in een kwart van alle winkels (zo’n 1500 locaties) blikjes ingeleverd konden worden. Gemeenten waren tegen het plan om inleverpunten te plaatsen in de openbare ruimte, omdat ze beslag leggen op die ruimte. Ze wilden ook weten wie er verantwoordelijk zou worden voor het schoonhouden van de ruimte rond de punten.