Strijd Mee! Zeg Nee!

Een week geleden ging de actie Strijd Mee Zeg Nee! van start. En wat een succes is het tot nu toe!
De belangrijkste wapenfeiten:

 • Een petitie die meer dan 9000 keer is getekend.
 • Aandacht in het NOS Radio 1 Journaal, De Telegraaf, Het Financieele Dagblad, EenVandaag, talloze regionale media, ontploffende social media.
 • Een brief naar 45 kamerleden, met daarin onze argumenten nog eens krachtig op een rij.

Waar het natuurlijk om gaat is dat dit wetsvoorstel er niet doorheen komt in de Tweede Kamer. Want:

 • Dit is een zogenaamd budgetneutrale regeling, die echter leidt tot 25% hogere accijnzen voor craft bierbrouwers!
 • De beslisnota bevat de zinsnede “Mogelijk leidt het voorstel tot afschaffen van het verlaagd tarief voor kleine bierbrouwerijen tot weerstand, dit betreft echter een kleine groep (zonder sterke lobby)“. Blijkbaar wordt de regelgeving in het kabinet bepaald door de veronderstelde lobbykracht. Regelrechte minachting van honderden ondernemingen.
 • Het wetsvoorstel ondermijnt de concurrentiepositie, investeringsruimte en slagkracht van kleine brouwerijen in het bijzonder, maar in feite van de hele bierbrouw-sector in Nederland. Nederland kent al veruit de hoogste bieraccijnzen vergeleken met onze buurlanden, en dat wordt alleen maar erger.

Ook Nederlandse Brouwers, de branchevereniging voor de grotere brouwerijen, ziet dit in en is een eigen petitie gestart. Teken ook deze, want hoe meer geluid tegen deze maatregel hoe beter!

Ons persbericht van donderdag 30 september jl. noemt de twee maatregelen in dit wetsvoorstel: afschaffing van de kortingsregeling, en de overgang van graden Plato naar alcoholpercentage voor de accijnsbepaling. Laten we dit eens vertalen in concrete getallen om de gevolgen beter inzichtelijk te maken.

 1. Afschaffing van de kortingsregeling betekent dat voor brouwerijen met een productie tot 200.000 hl per jaar de korting van 7,5% op de accijnstarieven komt te vervallen.
 2. Overgang van graden Plato naar alcoholpercentage betekent dat de vier Plato-gebaseerde categorieën worden afgeschaft, en gewijzigd in een vast tarief van €7,49 per procent alcohol per hectoliter.
  De categorieën zijn nu (verlaagd tarief):
  -minder dan 7 graden Plato: €8,83 per hl
  -tussen 7 en 11: €26,35 per hl
  -tussen 11 en 15: €35,11 per hl
  -meer dan 15: €43,92 per hl

Hoe pakt dat uit voor een hectoliter bier van 5% alcohol/12 Plato voor een kleine brouwer?

Huidige situatie: € 35,11
Wetsvoorstel: 5 x € 7,49 = € 37,45

En van 9%/18 Plato?

Huidige situatie: € 43,92
Wetsvoorstel: 9 x € 7,49 = € 67,41

Deze wijzigingen gaan tienduizenden, bij sommigen honderdduizenden, euro’s aan extra kosten betekenen. Geld dat ondernemingen liever in het herstel na de coronacrisis willen steken. Daarom: