Recept ‘VROLIJK’ bier beschikbaar

Het brouwrecept van het bier dat voortkwam uit de CRAFT campagne Op Zoek naar Smaak van 2022 is nu voor elke brouwer beschikbaar! Snel aan de slag? Klik op het viltje hieronder, download de PDF en laat je inspireren door dit recept.

De campagne draaide om de vraag: “Welk bier zat er in het glas op Rembrandt’s schilderij De verloren zoon in een herberg uit 1635?”

Dat was het vertrekpunt van een documentaireserie die uit vier afleveringen bestaat. In de films gaan bierbrouwers en historici onder aanvoering van culinaire allrounder Perry de Man op zoek naar het bier van Rembrandt toen, om te brouwen met de smaak van nu.

Het speciaal voor deze campagne ontworpen brouwrecept werd in 2022 aan de leden van CRAFT ter beschikking gesteld. Het bier, een ‘soet ale’, werd onder de naam VROLIJK door diverse CRAFT brouwerijen uitgebracht. Nu is dat recept openbaar gemaakt en door iedereen te gebruiken.

Het recept stond aan de basis van Jopen’s I have a brush on you, meerdere ‘Soet ales’ die bij Gulpener zijn gebrouwen in het kader van de StiBON-2 bieropleiding, en diverse andere VROLIJKe uitvoeringen. Het recept biedt ruime mogelijkheden voor eigen interpretaties, zoals een meer winters accent of juist een fris lente- of zomerbier. Want ondanks de naam is het zeker geen ‘zoet’ bier. Laat je vakmanschap als brouwer spreken!

Met dank aan het campagne-brouwteam (Duco Dokter, Michel Ordeman, Freek Horstink, Carina en Gert Kelder) en het team bierhistorici (Roel Mulder, Marco Daane en Leendert Alberts) voor het vinden en tot leven brengen van een prachtig Nederlands bier. Een bier dat weliswaar geënt is op het verleden, maar helemaal in het hier en nu staat.