Nieuwe Alcoholwet per 1 juli aanstaande

Per 1 juli 2021 wijzigt de Drank- en Horecawet in de Alcoholwet. De regels voor verkoop van alcoholhoudende dranken worden aangescherpt. Het doel van de nieuwe wet is bij te dragen aan verantwoordelijke drankverkoop en verminderen van problematisch alcoholgebruik. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de naleving van deze nieuwe wet.

Wat betekent dit voor jou als CRAFT lid?

  • Als je een webshop hebt, ben je van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole. Zorg ervoor dat je een leeftijdscontrole vraagt voor iemand je website bezoekt of maak bijvoorbeeld gebruik van iDIN (www.idin.nl).
    Neem contact op met je pakketvervoerder en bespreek met ze hoe ze omgaan met de aflevering van de pakketten en leeftijdscontrole.
    Je bent verplicht om de werkwijze vast te leggen en te borgen, en deze desgevraagd voor te kunnen leggen aan de NVWA.
  • Aanbiedingen op verkoop van alcohol mogen maximaal 25% korting bedragen. Acties zoals “40% voordeelprijs” en “2 voor de prijs van 1” zijn niet meer toegestaan.
  • Voor online webshops die sterke drank verkopen (>15% alcohol) gaan dezelfde eisen gelden als voor fysieke slijterijen.

Hieronder staan enkele relevante websites die meer info verschaffen over de nieuwe alcoholwet. Ook handig is de app “Nieuwe Wetten”, gratis te downloaden.

https://ondernemersplein.kvk.nl/alcohol-verkopen

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor-verkoop-alcohol

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor-verkoop-alcohol/regels-alcoholverkoop-op-afstand-online

https://stiva.nl/nieuws/nieuwe-alcoholwet-per-1-juli

https://www.idin.nl/