Gesprek met Thieu Hegger over de BNR fles

Samen met Nederlandse Brouwers, Gulpener en BSB heeft CRAFT hard gewerkt om de Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) toegankelijk te maken voor de leden van CRAFT. Alles staat klaar om elke brouwerij, ongeacht omvang, toegang te geven tot een hervulbare fles.

De urgentie om af te stappen van een eenmalige fles neemt toe. Zowel retailers als wetgevers willen dat brouwerijen gebruik maken van een hervulbaar alternatief, waarbij de BNR fles de meest voor de hand liggende keuze is. Ook consumenten verwachten in toenemende mate dat hun bierfles hervulbaar is en onder een statiegeld-systeem valt.

Daarnaast levert de overstap naar de BNR-fles geld op voor je brouwerij. De integrale kosten van een BNR fles liggen lager dan bijv. de longneck. Logisch dus om de overstap in gang te zetten! Waar de op dit vlak pionierende brouwerijen zoals Maallust, Tesselaar en Brouwerij de Hemel nog veel zelf moesten uitzoeken om de BNR te kunnen gebruiken, is het voor brouwerijen die nu de overstap willen maken een stuk eenvoudiger geworden.

Een van de brouwerijen die de overstap al heeft gemaakt is Brouwerij de Hemel uit Nijmegen. CRAFT sprak met eigenaar en brouwer Thieu Hegger en vroeg hem waarom zij de overstap gemaakt hebben, en hoe dit voor hen heeft uitgepakt.

Thieu Hegger

Waarom hebben jullie besloten om naar een hervulbare fles te gaan?

In eerste instantie duurzaamheid. Verpakking is hier een belangrijk onderdeel in. We verkopen veel bier op fust, maar juist de laatste jaren neemt onze flesverkoop toe. Herbruikbaar glas is de duurzaamste manier van verpakking voor thuisgebruik.

Hebben jullie hiervoor investeringen moeten doen? Machines, kratten, …? Hoe ziet de business case eruit van de nieuwe fles?

We werkten met longnecks. Qua afmeting is bij de BNR alleen de hoogte anders, hier hebben we onze vuller op moeten aanpassen. Maar dat kwam neer op een investering in nieuwe vulpijpen en wat software aanpassingen. De precieze kosten weet ik niet, maar het was sowieso minder dan €1000.

We hebben een ander model dozen moeten gebruiken maar we werkten al met custom dozen dus dat was een kwestie van een andere maat bij onze leverancier bestellen. Geen extra kosten.

Het grootste obstakel waren de leveringen aan horeca. Aangezien we geen flessen retour nemen en andere leveranciers enkel kratten terug nemen, moesten we hier een oplossing voor vinden. We maken voor de horeca nu gebruik van pinolen kratten van Gulpener. Ik moet er wel bij zeggen dat de meeste van onze horeca klanten fustbier afnemen. Het grootste deel van onze flessen gaat naar retail, dus we hebben een relatief kleine hoeveelheid kratten die we gebruiken.

De business case is redelijk simpel mits je alle juiste prijzen op een rijtje hebt. De kosten van de BNR + vergoeding (indien gebruik zonder krat) – statiegeld kwam voor ons lager uit dan de kosten per fles longneck. Ongeveer 2 cent per fles. En ik verwacht dat de inkoop van BNR zelfs nog voordeliger kan als er gezamenlijk ingekocht kan worden.

Voor welke fles hebben jullie gekozen en waarom?

BNR, vanwege beschikbaarheid, de mogelijkheid voor een absorptie licentie, en een groot gebruik in de markt. Het is een bekende fles. Daarnaast ook zeker vanwege de prijs. Er zijn kleine of zelfs geen investeringen nodig, en door de absorptie hoeven we onze processen niet noemenswaardig aan te passen. Het statiegeld dat we kunnen houden zorgt ervoor dat de kosten ook nog eens lager zijn.

Wat is de reactie van je klanten geweest toen jullie aangaven naar de BNR fles te gaan?

Overwegend positief. Sommigen moesten wel wennen aan het statiegeld. Maar dit concept is voor horeca en retail natuurlijk niet nieuw. Het duurzaamheidsverhaal wordt goed ontvangen. We hebben het ook ruim van tevoren aangekondigd en duidelijk over gecommuniceerd naar klanten wat dit betekende. Vooral dat de retourstroom niet via ons gaat.

Wat vonden de bierdrinkers ervan?

Die zijn vooral vatbaar voor het duurzaamheidsverhaal en erg positief.

Wat zou je je collega brouwers adviseren die overwegen naar een hervulbare fles te gaan?

Vooral doen. Het geeft veel voordelen, qua imago en prijs. Wel is het zaak de overgang goed voor te bereiden. En daarnaast denk ik ook dat het simpelweg de toekomst is. Ik kan me niet voorstellen dat eenmalig glas nog een lang leven beschoren is vanuit de overheid.

Blik is op zich een goed alternatief, maar dan moet je wel je zaakjes op orde hebben qua afvullen en vraagt meestal meer investeringen. Maar ik denk wel dat ook je doelgroep van belang is. Wij hebben een redelijk traditionele doelgroep en ik merk dat die ook nog niet klaar voor blikbier. Uiteindelijk is een hervulbare fles duurzamer dan blik.