CRAFT nieuws in hopster #12

“Youp van ’t Hek heeft tijdens zijn oudejaarsconference in 1989 in één avond het alcoholarme bier Buckler belachelijk gemaakt. De Buckler Lul is geboren: De man in ruitjesbroek, wapperend met autosleutels in de ene hand en in de andere een fles Buckler. CRAFT brouwers hebben daar nooit last van gehad. CRAFT brouwers brouwen smakelijke alcoholarme bieren in alle biervariaties die je maar kunt bedenken. Onze brouwers geven kleur aan het bierlandschap. Maar Youp dan? Daar hebben we geen last meer van. Youp is bezig aan zijn allerlaatste conferencetour genaamd: De Laatste Ronde!”

“Wat is er nou mooier dan met je volwassen kinderen het leven vieren in een brewpub met een proeverij van lokaal gebrouwen bieren? Een goede vriend van mij, zijn twee dochters en twee zonen namen de proef op de som bij een van de vele ambachtelijke CRAFT brouwers die Nederland rijk is. De kastelein serveerde een uitgebalanceerde bierproeverij waar de verhalen achter het bier de inleiding zijn voor de diverse product-confrontaties. Genieten van de geur, smaak en beleving van de bieren én proef de liefde van de brouwer voor zijn bieren. En de liefde voor elkaar. Ongecompliceerd, met bier als de grote verbinder.”

Paniek in omroepland? Eén van de vele gevolgen van de oorlog in Oekraïne is dat er als gevolg van de hoge gasprijzen in Europa diverse kunstmestfabrieken stil zijn gelegd. En juist deze fabrieken produceren ook CO2. Een product dat brouwers ook inkopen voor hun brouw- en afvulproces. En natuurlijk ook zelf produceren tijdens de vergisting. Vanwaar dan de paniek bij een verslaggever van de commerciële omroep die mij belde? Hij dacht dat er als gevolg van een CO2 tekort minder CO2 in al het bier zou zitten. Nee dus. Of hebben we hier een nieuwe innovatie te pakken?”

“De overheid heeft in een noodtempo een poging gedaan om MKB-ers tegemoet te komen in de energiekosten (TEK). En ook weer deels moeten herzien. Rekenen blijft moeilijk. CRAFT blijft zich inzetten voor individueel maatwerk voor al die brouwers die het moeilijk krijgen door de niet ophoudende toename van alle kosten. Dat heeft niets meer met normale marktwerking te maken. Het gaat in Nederland niet alleen om de macro-economie. Juist de micro-economie brengt kleur in de regio!”