CRAFT nieuws in hopster #8

“Op 31 dec 2022 is statiegeld op metalen drankverpakkingen een feit. Met dank aan de veroorzakers van zwerfafval. Er zal minimaal 15 cent per blikje aan statiegeld worden geheven. Deze wet is in 2021 goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Jaarlijks gaat het om circa 2 miljard blikken met een statiegeld waarde van maar liefst EUR 300 miljoen. Producenten zijn op basis van producentenverantwoordelijkheid verantwoordelijk om het statiegeldsysteem op de zetten en dragen de kosten voor dit systeem. Net als bij statiegeld op kleine plastic flesjes zijn de horeca en kleinere verkopers zoals de CRAFT brouwers vrijgesteld van een innameverplichting. Maar wie gaat de 2 miljard blikken dan wel innemen? Dat is nog de vraag. De supermarkten zien dat niet zitten. Die willen niet het afvulputje van de maatschappij zijn. We zijn benieuwd hoe een en ander uitpakt. Gelukkig zie je blikken van CRAFT brouwers nagenoeg nooit bij het zwerfafval…“

“Je kent ze wel. Ministers en Staatssecretarissen die zeggen dat ze een wet willen invoeren en dan denken dat ze de ondernemers die het betreft daarbij hebben geconsulteerd. Hans Vijlbrief, Staatssecretaris van Financiën is zo iemand. Die gelooft echt dat hij CRAFT heeft geconsulteerd bij het opstellen van zijn wetsvoorstel. Hij bedoelt echter geïnformeerd. En dat is toch echt iets anders. En hij gelooft ook echt dat wij als CRAFT inzien dat het niet anders kan dan in zijn wetsvoorstel accijns richtlijn 2022. Maar het kan anders Hans. En als je een beetje empathie voor ons hebt, en daar vertrouwen wij op, dan ga je geen wetten voorstellen die een klap in het gezicht zijn van kleine brouwers. Zeker niet als de Europese Richtlijn daar ook helemaal geen aanleiding toe geeft. Een groot deel van de Tweede Kamer is het met CRAFT eens. Nou Hans nog. En CRAFT wil hem daar graag bij helpen.”

“Gooit Covid19 weer roet in het eten? Sinds 2017 organiseert CRAFT de succesvolle Dutch Craft Beer Conference (DCBC). Hét evenement waar we elkaar ontmoeten, nieuwe mensen leren kennen en informatie opdoen over diverse bier gerelateerde onderwerpen. En aan het eind van de dag kunnen we genieten van elkaars bieren. In april 2021 moesten we noodgedwongen de conference online houden, maar ondanks dat was de animo voor deelname toch nog groot. Corona houdt ons allen in onze dagelijkse bedrijfsvoering nog steeds in de ban. Omdat we in 2022 toch echt weer “live” willen met de DCBC hebben we helaas moeten besluiten om de geplande DCBC 2022 in januari 2022 te moeten verschuiven naar het voorjaar. Volg onze website voor de datum in 2022.”

“Een groot deel van mijn leven werk (…) ik al “in bier”. Net als heel veel anderen. Maar waarom eigenlijk? Wat is onze bijdrage aan het maatschappelijke leven? Bier is al duizenden jaren lang een drank die bijdraagt aan verbinding tussen mensen. Bier maakt de wereld een beetje mooier, het samen genieten van een goed glas bier draagt bij aan vriendschappen, aan het oplossen van onderlinge conflicten, het even tot rust komen, het moment om even al je social media volledig te negeren . De geweldige hoeveelheid verschillende bieren waaruit je kunt kiezen, de gesprekken over die bieren en de mooie verhalen die ontstaan als je samen geniet van bier. Het draagt allemaal bij aan het respect hebben voor elkaar, begrip tonen voor elkaar, ook als je het niet met elkaar eens bent. Iets wat in deze tijd zo hard nodig is. En voor al onze bieren geldt: Met trots voor u gebrouwen. Geen 18 geen alcohol. Geniet met mate.”