CRAFT nieuws in hopster #22
CRAFT komt als branchevereniging op voor de belangen van de onafhankelijke brouwerijen in Nederland. De diversiteit van de brouwers is tegelijk ook de kracht, want samen geven zij kleur aan het bierlandschap. Yu Mey Kwee, bestuurslid bij CRAFT, praat je deze keer bij.
“Tijdens dit schrijven staat de Week van het Nederlandse Bier op het punt van beginnen, maar ik ga ervan uit dat we nadien weer terug kunnen kijken op een mooie week met veel bieractiviteiten. Voor de consument een mooie kans om meer te leren over het rijke Nederlandse bierlandschap. Op een dag hoop ik, persoonlijk, dat het imago van bier verandert en bier aan tafel meer gewoonte is geworden dan alleen maar geel, veel en goedkoop.”
“Uiteraard is pils niet weg te denken uit ons land, maar het doet me deugd te zien dat de terrassen steeds meer gevuld zijn met mooie glazen bier. Nu nog in de restaurants bij het eten op tafel, maar ook daar is CRAFT mee bezig. Het initiatief CRAFT Culinair is erop gericht om restaurants te overtuigen meer aandacht te schenken aan de combinatie van bier en gerecht.”
“In heel Europa groeit de aandacht voor mooie bieren. Bij een recent seminar in Brussel van de EBCU (European Beer Consumers’ Union) schoof ook CRAFT aan en sprak mee over ‘beer consumer trends’ zoals diversiteit, openheid en de toekomst van bier. Aan tafel zaten verder onder andere vertegenwoordigers van Confederazione Italiana Agricoltori (Confederatie van de Italiaanse Landbouw), Brewers of Europe en de EBCU zelf. CRAFT bracht onderwerpen als de ‘illusion of choice’, het gevaar van private labels en het belang van transparantie naar voren. De consument eerlijk vertellen waar het bier vandaan komt, staat hoog op de agenda van de EBCU.”
“Binnen Nederland verschijnen de laatste tijd vaak berichten in het nieuws die de indruk wekken dat het slecht gaat met de bierwereld in Nederland. Veel brouwerijen stoppen. Het lijkt alsof het einde in zicht is voor de bierrevolutie. Maar het tegendeel is waar! Minder brouwerijen betekent niet automatisch minder bier of minder keus. Het is juist dat er steeds meer aandacht is voor mooie bieren met smaak die met liefde zijn gebrouwen. En de vraag neemt alleen maar toe. Niet naar bieren waar je er tien van op een avond drinkt, maar wel bieren waar je goed van geniet. En daarmee drink je ook op een verantwoorde manier. Liever een of twee mooie bieren, genieten, en de volgende dag weer fris op. Of bij mooi eten een proefglas. Die trend is aan het doorzetten en daar kan ik enorm van genieten.”