CRAFT nieuws in hopster #17

CRAFT komt als branchevereniging op voor de belangen van de onafhankelijke Nederlandse brouwerijen. De diversiteit van de brouwers is gelijk ook de kracht. Samen geven zij kleur aan het bierlandschap. Secretaris Yu Mey Kwee geeft op deze plek inzicht in dat brede spectrum.

Helaas is mij ter ore gekomen dat het Groninger Bierfestival stopt. Na tien edities is het niet meer mogelijk om het op de gebruikelijke manier te organiseren in de Martinikerk. Na wat er de afgelopen vier jaar allemaal gebeurd is, snap ik dat. Neemt niet weg dat ik dit ontzettend jammer vind en een groot gemis voor Nederland Bierland. Met de gestegen accijnzen, lonen en wat nog meer is het afwachten wat de consument dit jaar gaat doen en wat de gevolgen er van zullen zijn. Dat bierbrouwerijen maar al te graag willen, liet de opkomst bij de Dutch CRAFT Beer Conference afgelopen 1 februari wel zien: meer dan 550 mensen waren aanwezig! De DCBC is een jaarlijks terugkerend congres dat dit jaar voor de achtste keer werd georganiseerd door CRAFT. Hier komen brouwers en leveranciers samen om kennis met elkaar te delen. Een leerzaam congres voor iedereen. Het was wederom een succes en de eerste CRAFT Awards werden met luid applaus ontvangen. Op naar 29 en 30 januari 2025, dan ben ik er graag weer bij.

Toevallig is ook bekendgemaakt dat enkele muziekfestivals wisselen van bierleverancier. Vroeger ging ik met veel plezier naar een aantal muziekfestivals. Door drukte/leeftijd is dat vandaag de dag minder, maar nu dacht ik: nog een reden om niet meer te gaan. Als ik kan kiezen uit verschillende (lokale) bieren is de kans groter dat ik langer blijf. Als er alleen maar pils is (en dan niet mijn favoriete), dan ben ik meestal opeens de BOB. Jaren geleden was ik op een muziekfestival waar iemand rondliep met een groot stuk karton waarop stond: ‘meer speciaal bier op dit festival’. De bedoeling was daar zoveel mogelijk handtekeningen bij te krijgen. Uiteraard heb ik die getekend en volgens mij was er het jaar daarna een ‘speciaal bier bar’, maar alleen te betreden met VIP pas i.v.m. glas. Mooi bier uit plastic is lastig, maar voor de smaak/afwisseling zou ik het drinken. Ik verwacht dat de keuze uit mooie bieren in de toekomst wat minder verrassend zal zijn op muziekfestivals. Jammer, ik denk dat ze daar dan toch kansen laten liggen.

Een bierfestival dat dit jaar voor de 11de keer georganiseerd wordt en waar ik met veel plezier naar uitkijk is het Bierproeffestival in Den Haag. Hier is de keuze reuze en is het elk jaar een reünie van brouwend en genietend Nederland. Dit jaar staat het Bierproeffestival gepland van 24 t/m 26 mei, tijdens de Week van het Nederlands Bier die begint op 23 mei, waar door het hele land meerdere bierige activiteiten georganiseerd worden. Mijn droom is dat deze week uiteindelijk groeit tot een Nationaal Nederlandse Bierweek zoals ze die in België al kennen en de Nederlandse biercultuur erkend wordt als immaterieel cultureel erfgoed.

Al met al is het afwachten hoe de toekomst eruit ziet voor Nederland Bierland en alle (bier) festivals – wat de gevolgen zullen zijn van de gestegen accijnzen en alle kosten. Wellicht hebben we over een paar maanden daar meer inzicht op en kan iedereen weer volop plannen maken voor de toekomst. Hopelijk komen er in Groningen dan nieuwe ideeën voor een bierfestival tot stand waar iedereen kan genieten van mooie bieren. Dan blijf ik heerlijk slapen in het mooie Groningen, want dan ben ik zeker niet de BOB.