CRAFT nieuws in hopster #16

CRAFT is de brancheorganisatie die de onafhankelijke brouwerijen van Nederland verenigt. De activiteiten berusten op drie pijlers: kennisdeling, belangenbehartiging en promotie. Het grotere doel is de verdere professionalisering van de branche. Dat draagt bij aan het verkrijgen, behouden en uitbreiden van een structurele plek in de markt voor honderden ondernemingen die een brede variatie aan bier bieden. Voorzitter Jos Oostendorp licht enkele actuele onderwerpen toe.

De CRAFT Awards komen er aan! Tijdens de komende Dutch Craft Beer Conference worden voor het eerst de splinternieuwe CRAFT Awards uitgereikt. Er zijn drie categorieën: brouwerij (onderneming), brouwer (persoon) en bierpersoon. Uit de vele voordrachten die in de afgelopen maand november zijn ingediend, kiest het CRAFT bestuur in december per categorie een shortlist van genomineerden. Iedereen heeft de mogelijkheid gehad om een voordracht te doen. Zowel CRAFT leden als niet-CRAFT leden konden worden voorgedragen. In januari 2024 kunnen de CRAFT leden stemmen op de genomineerden om de drie winnaars te bepalen. De uitreiking vindt plaats tijdens de Dutch Craft Beer Conference, op 1 februari 2024.

De petitie Stop Extra Bierbelasting was een groot succes. Maar liefst 90.000 handtekeningen werden er in korte tijd opgehaald. Op dinsdag 17 oktober hebben de brancheverenigingen Nederlandse Brouwers en CRAFT deze petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Veel Kamerleden waren daarbij aanwezig. Al deze activiteiten hebben ertoe geleid dat de geplande accijnsverhoging voor een deel is teruggedraaid. Nog niet genoeg vinden wij, daarover blijven we met de overheid in gesprek. Maar laten we dit succes ook vieren én onze grote dank uitspreken aan iedereen die heeft geholpen dit mogelijk te maken.

Het thema duurzaam ondernemen binnen CRAFT zal de komende jaren een van de centrale onderwerpen zijn waar we tijd en energie in gaan steken. Hiervoor hebben we een speciale commissie in het leven geroepen. Dennis Stevens, eigenaar van een bedrijf dat onder andere bier afvult voor brouwers, zal daar een centrale rol vervullen en een verdere invulling gaan geven aan de professionalisering van CRAFT. In navolging van de projecten meermalig te gebruiken vaten en flessen zullen er diverse andere projecten samen met de leden in het leven worden geroepen.

Zelf een modern bier met historische roots brouwen? CRAFT helpt je op weg! Het recept van ons ‘VROLIJK’ bier is sinds enige tijd voor iedereen beschikbaar. Het speciaal voor de campagne ‘Op Zoek Naar Smaak’ ontworpen brouwrecept werd in 2022 aan de leden van CRAFT ter beschikking gesteld. Het bier, een ‘soet ale’, werd onder de naam VROLIJK door diverse CRAFT brouwerijen uitgebracht. Het is een mooi voorbeeld van hoe we de rijke Nederlandse bierhistorie tot leven kunnen wekken met de technieken en expertise van tegenwoordig. Laat je inspireren door het verhaal van dit historische bier, om het te maken met de smaak van hier en nu! Kijk op craftbrouwers.nl/smaak voor meer informatie.