CRAFT nieuws in hopster #14

CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen, is de afgelopen tijd fors gegroeid. De vereniging die dit jaar zijn twintigste verjaardag viert, telt momenteel 181 aangesloten brouwerijen. Het dagelijks bestuur van CRAFT telt vijf leden, die bij toerbeurt deze column verzorgen. In dit geval zijn het er zelfs twee: afzwaaiend secretaris Dyann van Alderen en haar opvolger Yu Mey Kwee blikken terug en kijken vooruit.


Van de Week naar CRAFT
Dyann van Alderen: Alweer in 2014 ben ik toegetreden tot het bestuur van CRAFT. Ik was destijds bestuurslid van de Week van het Nederlandse Bier, en werd door voorzitter Michel Ordeman gevraagd om in het bestuur van CRAFT plaats te nemen. De opdracht die ik meekreeg: de contacten tussen Nederlandse Brouwers, de branchevereniging voor de grote brouwerijen, en CRAFT aan te gaan en te onderhouden. Dat ben ik steeds blijven doen, eerst als algemeen bestuurslid en daarna in de rol van secretaris.

Verandering
Ons bedrijf, Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch uit het Brabantse Chaam, is al lange tijd lid van CRAFT. Ik heb CRAFT zien groeien van ‘groepje brouwers onder elkaar’ tot een professionele branchevereniging. Ik zie CRAFT als een organisatie die de belangen van professionele brouwerijen behartigt bij (overheids)instanties, waarbij vele dossiers en onderwerpen spelen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor ondernemend Nederland in de bierbrouwsector. Door verdere professionalisering sluit ik niet uit dat er op termijn een betaald, fulltime bestuur zal moeten komen. Wat ik wil meegeven aan Yu Mey: gebruik op een professionele manier je netwerk om de vereniging en de belangen van haar leden zo goed mogelijk te dienen.

Bierproeverij
Yu Mey Kwee: Mijn eerste kennismaking met CRAFT is alweer jaren geleden. Ik werkte bij Jopen in Haarlem en werd gevraagd of ik een bierproeverij wilde geven voor een gezelschap van het Klein Brouwerij Collectief (de voorloper van CRAFT) in de toen nog lege brouwzaal in de Waarderpolder. Ik herinner me onder andere de aanwezigheid van Constant Keinemans, toenmalig voorzitter, en van Dyann. Dat ik een jaar of tien later gevraagd zou worden om haar op te volgen bij CRAFT had ik nooit kunnen bedenken.

Internationaal biersommelier
Inmiddels ben ik internationaal biersommelier. Ik werk voor biersommelier-opleider StiBON als docent en planner, en verzorg bierwandelingen in Haarlem en proeverijen op locatie. Van de aanwezigen bij Jopen destijds ken ik er ondertussen heel wat meer. In de afgelopen dertig jaar heb ik de craft bierwereld enorm zien groeien en veranderen. Ik hoop samen met CRAFT het imago van bier nog mooier te maken, zodat er niet automatisch en alleen aan pils gedacht wordt wanneer het woord ‘bier’ valt. Ik streef naar een diverse, gelijkwaardige en inclusieve Nederlandse biercultuur, waarin onafhankelijke brouwerijen samen sterk staan.