CRAFT nieuws in hopster #13

CRAFT komt als branchevereniging op voor de belangen van de onafhankelijke Nederlandse brouwerijen. De diversiteit van de brouwers is gelijk ook de kracht. Samen geven zij kleur aan het bierlandschap. Penningmeester Bernd Beersma geeft dit keer op deze plek inzicht in dat brede spectrum.

“CRAFT werd twintig jaar geleden opgericht als het KBC, het Klein Brouwerij Collectief. Niet als bier en bitterballen club, maar als een platform dat de belangen van onafhankelijke brouwerijen behartigt. Een collectief dat craftbieren en brouwerijen in Nederland promoot. Waar CRAFT ook voor een groot deel voor staat, is het delen van kennis. En dat is de afgelopen jaren flink toegenomen. Denk aan de werkgroep Kennis en Innovatie, de CRAFT colleges en natuurlijk de Dutch Craft Beer Conference.”

“In 2016 werd ik aspirant bestuurslid en nam ik de portefeuille over van Fer Kok als secretaris. Maar ik was ook actief betrokken bij de werkgroep Kennis en Innovatie, waar een project voor onderzoek naar Mout uit voortkwam. Op dit moment is Koen Overeem ons bestuurslid voor Kennis en Innovatie, en is er al een groot aantal projecten opgestart. Deze projecten dragen allemaal bij aan het professionaliseren van onze leden, onze brouwerijen en de branche.”

“Sinds mijn start als bestuurslid ben ik ook betrokken bij het organiseren van evenementen. Een van die evenementen is het CRAFT College. Het doel is om onze leden te informeren over actuele thema’s, vaak in combinatie met een bezoek aan een brouwerij. Recent hadden we een bijeenkomst over Untappd data bij Hert Bier in Putten. Tijdens deze sessie kregen de aanwezigen uitleg over hoe je Untappd data kunt laten werken voor je brouwerij, door bijvoorbeeld op specifieke locaties specifieke bieren te kunnen aanbieden.”

“En dan komen we bij het belangrijkste evenement in de Nederlandse craft bier-scene met betrekking tot het delen van kennis: de Dutch Craft Beer Conference. Dit jaar al voor de zevende keer. Een dag vol sessies, workshops, innovaties, gezelligheid en een fantastische netwerkborrel. Het evenement vindt dit jaar plaats in 1931 Congrescentrum in Den Bosch en het belooft weer een hele mooie dag te worden. Veel inhoudelijke tracks en een informatiemarkt. Dus mocht je – ook puur als liefhebber – geïnteresseerd zijn in de wereld in en om bier: meld je aan en dan zie ik je op 23 maart in Den Bosch!”