CRAFT nieuws in hopster #11

“Hoeveel accijns de kleine brouwers per 1 jan 2024 gaan betalen is nog steeds niet bekend. Daarover zijn we nog in gesprek met de overheid. We zullen ons als CRAFT tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat kleine brouwers eerlijk behandelt worden. Terwijl we nog midden in deze discussie zitten had de overheid inmiddels ook maar bedacht om de verbruiksbelasting op alcoholvrij en alcoholarm bier te verhogen. Waarom? Deze dranken gaan gewoon mee in de verhoging van verbruiksbelasting op frisdranken met suikers. Maar om dan ook alcoholvrij en arm bier, waar inderdaad ook suiker in zit, in deze belasting mee te nemen? Genoeg gesprekstof om met de overheid in discussie te gaan. We zijn wel benieuwd wanneer pasta’s en andere levensmiddelen met suiker aan de beurt zijn. Nou ja, de inflatie lijkt niet te stoppen…”

“Wat is nou eigenlijk bokbier of bockbier? In de Warenwet Gereserveerde Aanduidingen kun je onder artikel 7g staat: “De aanduiding bok, bock of iedere andere aanduiding waarvan bok of bock een grondbestanddeel vormt, mag uitsluitend worden gebezigd voor bieren met een extractgehalte van de stamwort boven de 15%”. De craftbrouwers kunnen er dus elk jaar lekker creatief op los brouwen. Boven- of ondergistend, toevoegen van kruiden, fruit of groente, het is allemaal toegestaan. Daarnaast zijn er in Nederland ook craftbrouwers die brouwen volgens Duitse tradities. Kortom keus genoeg de komende maanden. En het fijne van Bokbier? Op een goed moment is het gewoon op. Om weer geduldig uit te kijken naar de volgende herfst. En de rest van het jaar? Dan drinken we lente, zomer, winter en andere bokken ☺.”

Statiegeld op blik? Jazeker. Niet zoals de staatssecretaris wil vanaf 31 december 2022, maar op advies van het Afvalfonds per 1 april 2023. Omdat sneller niet haalbaar is. Het is ook niet niks. Naast de 600 miljoen grote plastic flessen en de 900 miljoen kleine plastic flesjes moeten er nu ook een kleine 2 miljard kleine blikjes ingezameld worden. Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) zag daar in eerste instantie dan ook nogal tegenop. Het ministerie dreigt nog met boetes, maar er wordt hard gewerkt aan overeenstemming. Als kleine brouwers wachten we nu met smart op de handleiding wat we allemaal moeten gaan doen om deze overgang tijdig te kunnen implementeren. Met dank aan de zwerfafval veroorzakers.”

“Bierfestivals. We mogen weer! Eindelijk zijn de tapjes weer gepoetst, de vaten weer ingeladen, de banners uitgerold en kunnen de brouwers op de mooiste locaties hun bieren weer schenken aan de bierfestivalgangers en de meest prachtige verhalen vertellen. Nog niet geweest? Doen! Voor elkaar. Proost!”