CRAFT nieuws in Brouw! #29
Brouwerijen zijn er in vele soorten en maten. CRAFT richt zich als branchevereniging op brouwerijen met kenmerken als lokaal, ambachtelijk, kleinschalige productie en onafhankelijk. Maar hoe komt dat tot uiting?
Voor een onafhankelijke craft brouwerij draait het om gedrevenheid, vakmanschap en een grote mate van zelfstandigheid. Anders gezegd: onafhankelijke brouwers blijven baas in eigen brouwerij. Zij willen geen ongemakkelijke of ongewenste compromissen sluiten, maar kiezen er bewust voor om hun eigen pad te volgen. Craft brouwerijen zijn ondernemingen met een sterke lokale binding, waardoor ze dicht bij de consument staan. Dit stelt ze in staat om marktontwikkelingen snel op te merken en in te spelen op trends, of ze zelf als innovator neer te zetten. Hierdoor blijven ze relevant voor de bierliefhebber en kunnen ze een marktpositie opbouwen die verankerd is in de omgeving waar ze opereren.
Doordat de productie (relatief) kleinschalig is, is er tijd en aandacht voor het bier. De ondernemer kent als het ware elke fles, blik of fust die de brouwerij verlaat. Zorgdragen voor een stevige financieel-economische basis is natuurlijk een vereiste voor elke onderneming, maar bovenal blijven craft brouwerijen trouw aan wie ze zijn. Authenticiteit staat altijd voorop. Dat betekent ook transparantie in datgene wat ze doen. Er wordt gebrouwen met hoogkwalitatieve, pure grondstoffen en is er duidelijkheid over de herkomst ervan én waar het bier gebrouwen wordt. Craft brouwerijen willen echte keuzes bieden – een product met een verhaal van echte mensen, verteld door echte mensen.
De vereniging CRAFT is er voor deze brouwerijen. Lid of geen lid. Want alle brouwerijen die willen werken zoals omschreven, maken deel uit van onze achterban. Tegelijkertijd ziet CRAFT dat de wereld groter is, en er ook firma’s bestaan die er andere drijfveren op na houden. Ondanks dat verschil kunnen we elkaar toch vinden op gebieden waar de belangen gelijk op lopen. Moeten vinden, misschien wel. Want die gezamenlijke belangen zijn er wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan de dossiers accijnsverhoging en statiegeld op blik. En samen sta je sterk, ook al zijn er verschillen.
Duurzaamheid
Een ander goed voorbeeld van een terrein waar deze samenwerking loont zien we bij de CRAFT-commissie Duurzaamheid. Deze commissie, vallend onder de bestuursportefeuille Kennis & Innovatie, heeft onlangs een constructieve bijeenkomst gehad met de duurzaamheidsmanager van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. Naar aanleiding hiervan is besloten om voortaan elk kwartaal samen te komen om verenigings-overstijgende onderwerpen, zoals voedselveiligheid en duurzaamheid, te bespreken.
Hoewel beide brancheverenigingen een eigen koers varen, werken we voor belangrijke gezamenlijke thema’s samen. Denk hierbij aan de goedkeuring van de nieuwe bierverordening, het verminderen van de CO2-voetafdruk met het absorptiemodel voor de BNR-fles en het promoten van onderzoek naar lokaal geteelde gerstrassen in samenwerking met NIBEM. Met deze samenwerking streven we naar een duurzame toekomst voor de gehele sector.
DCBC 2025
Op 30 januari as. vindt de negende editie van de Dutch Craft Beer Conference plaats, weer in het 1931 Congrescentrum in ‘s-Hertogenbosch. Als dagvoorzitter en keynote speaker zal trendwatcher Gijsbregt Brouwer een beeld schetsen van de toekomst van de craft beer industrie, waarbij er wordt gekeken naar veranderende consumententrends, de evoluerende marktcontext, de uitdagingen van opschaling voor ondernemers en de groeiende invloed van technologie in de wereld van craft bier.
Natuurlijk is er ook op deze editie weer een vol en interessant programma van plenaire en break-out sessies, en een beursvloer waar relevante toeleveranciers in onze branche zich presenteren. Ter afsluiting vindt de uitreiking van CRAFT Awards plaats. Kijk snel op dcbc.craftbrouwers.nl en bestel je kaarten!