CRAFT nieuws in Brouw! #26

De wereld van craft bier is er een van samenwerking. En op welk terrein kan dat beter dan op dat van duurzaamheid? CRAFT ondersteunt haar leden bij het zetten van concrete stappen op dit gebied. We zijn van mening dat duurzame bedrijfsvoering geen luxe of hobby meer is, maar een fundamentele waarde in elk modern, zelfbewust en verantwoord opererend bedrijf.

In een eerdere ‘CRAFT nieuws’ pagina in dit magazine gingen we al in op het initiatief dat CRAFT samen met Nederlandse Brouwers is gestart rond het absorptiemodel voor de BNR fles. De signalen dat supermarkten op termijn zullen overgaan tot het weren van eenmalige bierflessen zal dit model een verdere impuls geven.

Kegs United, de gezamenlijke fustenpool met stalen retourfusten voor horeca, is sinds de start vorig jaar uitgegroeid tot een groot succes. Eind dit jaar zal de pool naar verwachting zo’n 50.000 fusten groot zijn. In de CRAFT nieuwsbrief van afgelopen maart meldden we dat er gewerkt wordt aan verdere uitbreiding van de pool, zodat de aanvragen van brouwerijen om aan te haken gehonoreerd kunnen worden. Meer weten? Bel Kegs United directeur Christiaan Hamminga op 06-57129156.

Het is trouwens een goed idee om je ook als niet-CRAFT lid te abonneren op onze nieuwsbrief. Elke maand op of rond de 15e sturen we een editie uit, vol met nieuws over de vereniging en actuele onderwerpen die relevant zijn voor elke brouwerij. Kijk op craftbrouwers.nl – in de kolom rechts vind je de mogelijkheid tot inschrijving. Uitschrijven kan op elk moment. CRAFT leden krijgen de nieuwsbrief automatisch, net als de mailings die we alleen naar leden uitsturen voor bijvoorbeeld gezamenlijke inkoopvoordelen of extra informatie over lopende dossiers.

De commissie Duurzaamheid onder leiding van Dennis Stevens heeft inmiddels een plan ontwikkeld voor de activiteiten voor de komende tijd. Op de komende Algemene Ledenvergadering op 24 juni as. bij Brouwersnös in Groenlo zullen we onze leden hierover uitgebreid informeren. Daarnaast is CRAFT bezig met het realiseren van een nieuwe commissie op een ander zeer actueel onderwerp: verantwoord alcoholgebruik. De eerste gesprekken hebben plaatsgevonden en we hopen daar binnenkort meer over te kunnen melden.

Jos Oostendorp heeft aangekondigd tijdens de komende ledenvergadering af te treden als voorzitter. In 2016 kwam hij bij CRAFT als lid van de Commissie Kennis & Innovatie. Een van de activiteiten van deze commissie was de organisatie van de allereerste Dutch Craft Beer Conference, waarvan onlangs alweer de achtste editie plaatsvond. Eind 2020 trad hij toe tot het bestuur met de portefeuille Kennis & Innovatie, waarna hij al snel werd gevraagd om voorzitter te worden.

Onder leiding van Jos is CRAFT uitgegroeid tot een organisatie van bijna 200 aangesloten brouwerijen met een sterk toegenomen zichtbaarheid, invloed en professionalisering. Jos: “De afgelopen acht jaar heb ik mij met veel plezier en energie ingezet voor onze vereniging. In deze jaren hebben we als vereniging grote stappen gezet en daar kijk ik met een trots en voldaan gevoel op terug.” De procedure om een nieuwe voorzitter te vinden is in gang gezet.

Tot slot noemen we graag dat ook dit jaar de Week van het Nederlandse Bier plaatsvindt. Voor de elfde keer biedt dit initiatief van Nederlandse Brouwers en CRAFT een unieke mogelijkheid voor alle brouwerijen van Nederland om publiek kennis te laten maken met hun bedrijf en bieren. Organiseer daarom een activiteit in de periode 23 t/m 26 mei – zoals open huis, rondleiding, proeverij of wat je creativiteit ook maar bedenken kan – en meld die aan op de website van de week!