CRAFT nieuws in Brouw! #24

Het bestuur van CRAFT bestaat momenteel uit vijf personen, die allen een eigen functie danwel portefeuille vervullen. Voorzitter is Jos Oostendorp, de rol van penningmeester wordt ingevuld door Bernd Beersma, onze secretaris is Yu Mey Kwee en het bestuur wordt gecompleteerd door Koen Overeem voor Kennis & Innovatie en Raymond van der Laan voor PR & Communicatie. Samen kunnen we veel terrein afdekken, ook omdat we worden ondersteund door een verenigingsbureau. Toch zijn er onderwerpen die in onze branche spelen die om meer aandacht vragen dan we kunnen bieden.

Duurzaamheid bijvoorbeeld. Relevanter dan ooit. Daarom wil CRAFT hier meer aandacht aan besteden. Door een commissie ‘Duurzaamheid’ in het leven te roepen, kan CRAFT zich specifiek richten op de vele onderwerpen die spelen op dit terrein. Duurzaam verpakken is zo’n onderwerp. Kijk bijvoorbeeld naar de initiatieven rond het ‘absorptiemodel’ voor statiegeldflessen en de fustenpool.

In het absorptiemodel wordt het voor een craftbrouwerij ook mogelijk om gebruik te maken van de bekende bruine retourfles (BNR), zonder zelf investeringen te hoeven doen in retour- en spoelfaciliteiten. De brouwerij koopt de BNR-fles in en zet de fles op de markt. Wanneer de consument de fles weer inlevert, gaat de fles niet terug naar de craftbrouwerij, maar naar een brouwerij die al een bestaande spoelfaciliteit heeft. Deze brouwerij gebruikt de fles vervolgens voor het volgende rondje. De pilot van dit project is in volle gang bij een groep brouwerijen die zich hiervoor hebben opgegeven.

De organisatie zonder winstoogmerk Kegs United is een initiatief gestart rond een gezamenlijke fustenpool met stalen retourfusten voor de horeca. Doel is om de hoeveelheid plastic afval vanuit de branche te verminderen. Dat wordt gedaan door fusten te ontwikkelen die gereinigd en jarenlang hergebruikt kunnen worden. De eerste 20.000 fusten zijn de markt in, en de wachtlijst met brouwerijen die aan willen sluiten groeit nog iedere week. Een volgende productieronde van nieuwe vaten waarmee we de pool gaan uitbreiden staat gepland. De reacties vanuit de keten zijn erg positief. Zo heeft de groothandel dankzij uniformiteit in soort en maat niet meer met allerlei verschillende typen fusten te kampen. Daarnaast gaan we met dit model terug naar het hanteren van statiegeld (€30), wat ook de horeca helpt met de cashflow.

Het volgende duurzaamheidsproject staat al in de steigers. Dat gaat over de zogenoemde Energiebesparingsplicht, waar iedere groeiende brouwerij uiteindelijk mee te maken krijgt. Die plicht bestaat eruit dat je aan kunt tonen dat je energiebesparende maatregelen hebt genomen als jouw brouwerij per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt. Als CRAFT willen we onze leden hierbij helpen. Denk hierbij aan een duidelijke handleiding met het ‘wat’ en ‘waarom’, maar ook handvatten die helpen bij het ‘hoe’. Naast kennisgeving vanuit CRAFT om boetes bij leden te voorkomen is dit een uitstekende kapstok om kennis over duurzaamheidsverbeteringen te delen.

De datum voor de Dutch CRAFT Beer Conference 2024 is bekend: 1 februari. De locatie is ook deze keer het 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Het thema is “Back to Basic”, dat het belang benadrukt van het verkennen van traditionele technieken en ingrediënten. Tegelijkertijd wordt innovatie omarmd om consistent bieren van hoge kwaliteit te kunnen brouwen. Naast inspirerende keynotes, break-out sessies en de netwerkborrel is de beursvloer een belangrijk element van de conference. Kijk op craftbrouwers.nl/dcbc24 voor de partner- en sponsormogelijkheden.

Net als vorig jaar krijgen CRAFT-leden twee gratis toegangskaarten. Extra kaarten zijn voor leden slechts €50 excl. BTW. Voor niet-leden kosten de early bird tickets €195 en StiBON-cursisten betalen €100, en studenten €50. Op de dag voorafgaand aan de conference, op 31 januari dus, wordt er wederom een sociaal programma georganiseerd. Voor aanmelden kijk op craftbrouwers.nl/dcbc24.

Tot slot willen we graag nog vermelden dat het recept van ons ‘VROLIJK’ bier sinds enige tijd voor iedereen beschikbaar is. Het speciaal voor de campagne ‘Op Zoek Naar Smaak’ ontworpen brouwrecept werd in 2022 aan de leden van CRAFT ter beschikking gesteld. Het bier, een ‘soet ale’, werd onder de naam VROLIJK door diverse CRAFT brouwerijen uitgebracht. Het is zelfs door een aantal StiBON-klassen als basis gebruikt voor het bier dat ze in het kader van de StiBON-2 opleiding bij Gulpener Bierbrouwerij hebben gemaakt. Het is een mooi voorbeeld van hoe we de rijke Nederlandse bierhistorie tot leven kunnen wekken met de technieken en expertise van tegenwoordig. Brouwers van Nederland, laat je inspireren door het verhaal van dit historische bier, om het te maken met de smaak van hier en nu! Kijk op craftbrouwers.nl/smaak voor meer informatie.