CRAFT nieuws in Brouw! #22

Op 23 maart jl. werd de zevende Dutch CRAFT Beer Conference gehouden. Met een recordaantal bezoekers kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde editie. Ook het bestuur van CRAFT ging met een lading inspiratie naar huis, want er zijn nog vele thema’s waarop we als vereniging van onafhankelijke brouwerijen onze waarde kunnen laten zien. Met name op het gebied van duurzaamheid en data-gedreven bedrijfsvoering is nog een wereld te winnen. Elders in dit magazine leest u een uitgebreid verslag van het congres.

Een ander record vestigen we met het aantal leden van de vereniging: op het moment van schrijven staat de teller op 179, en dat aantal is nog nooit zo hoog geweest. Aangezien we in Nederland bijna duizend brouwerijen hebben, is er nog altijd een groot potentieel aan nieuwe leden.

Blik als bierverpakking neemt een grote vlucht. Het is daarom met extra veel aandacht dat we de gang van zaken rond de invoering van statiegeld op blik hebben gevolgd en beïnvloed. Op 1 april jl. was het zover: de eerste blikken met statiegeld, te herkennen aan het statiegeldlogo, deden hun intrede. CRAFT is voorstander van dit initiatief, maar is gedurende het invoeringsproces kritisch geweest op de gang van zaken. Veel onduidelijkheid en vertraging was te voorkomen geweest, en ook nu nog is het in de uitvoering zaak alert te blijven. Zo heeft CRAFT succesvol overleg gevoerd met innamesysteem fabrikant RVM Systems, om de jaarlijkse bijdrage voor EAN codes (streepjescodes) uit te stellen totdat er een voor alle partijen bevredigende oplossing is gevonden voor deze ongunstige heffing.

Als brouwer ben je niet alleen dagelijks bezig met het maken van het best mogelijke bier, maar ook met het runnen van een onderneming. Of je nu een eenpitter bent of tientallen medewerkers in dienst hebt, de financieel-economische vragen blijven in essentie hetzelfde. Geef ik mijn geld op de goede manier uit? Reken ik de juiste prijs voor mijn bier? Het aantal vragen over de financiële gezondheid van je bedrijf is eindeloos. Maar ook hier kunnen we elkaar helpen door de krachten te bundelen.

Onder de titel ‘The Money Game’ is CRAFT een project gestart om haar leden meer inzicht te geven in de financiële performance van hun bedrijf. De bundeling van gegevens van zoveel mogelijk brouwerijen creëert een benchmark waaraan je afmeet hoe jouw brouwerij er voor staat ten opzichte van vergelijkbare brouwerijen. We werken hierbij samen met het bedrijf Accuracy, dat veel ervaring heeft met het analyseren van financiële en andere bedrijfsdata. Data die normaal gesproken alleen is weggelegd voor bedrijven met grote budgetten, komt nu beschikbaar voor alle brouwerijen van Nederland. We zien dit project daarom als een stap op weg naar verdere professionalisering van de gehele Nederlandse biersector.

Minder blij worden we van de ontwikkelingen op het gebied van het dossier van de accijnswijziging. Liever gezegd, het gebrek er aan. Staatssecretaris Van Rij legt tot nu toe de motie van Kamerlid Van Dijk naast zich neer, daarmee het verzoek om opheldering te geven over de gevolgen voor kleinere brouwerijen volstrekt negerend. CRAFT heeft met behulp van haar leden duidelijk gemaakt dat de accijnswijziging disproportionele gevolgen heeft voor haar achterban, en is met voorstellen gekomen voor budgetneutrale aanpassingen. We vragen staatssecretaris Van Rij niet langer de democratische beginselen aan de laars te lappen en de vragen uit de motie snel en duidelijk te beantwoorden.

Het is ook al bijna weer tijd voor de Week van het Nederlandse Bier. De komende editie is er een met wijzigingen (zo duurt de Week dit jaar vier dagen, van 11 t/m 14 mei) maar ook met vaste ingrediënten. Zo vormt het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag de kernactiviteit van de Week. Lees er alles over op weekvanhetnederlandsebier.nl, waar alle activiteiten tijdens de Week te vinden zijn. De Week is een samenwerkingsverband van Nederlandse Brouwers en CRAFT.

Abonneer je via craftbrouwers.nl op de nieuwsbrief van CRAFT om al het nieuws te volgen. Ben je zelf brouwer? Word lid en sluit je aan bij 179 collega’s!