CRAFT nieuws in Brouw! #21

Bij CRAFT maken we ons op voor wat we als vereniging als het hoogtepunt van het jaar beschouwen: de Dutch CRAFT Beer Conference. De zevende editie vindt dit jaar plaats op donderdag 23 maart. Ondanks dat we vorig jaar zeer tevreden waren met het NBC Congrescentrum in Nieuwegein als locatie, moesten we noodgedwongen toch op zoek naar een andere locatie. En dat is het 1931 Congrescentrum in Den Bosch geworden. We vertrouwen er op dat ook dit jaar weer velen de weg naar het congres weten te vinden.

Het thema van het congres is “Brewing Energy Efficient and Responsible” (BEER). Als brouwers dienen we verantwoordelijk met grondstoffen om te gaan. Daarnaast dragen we ook verantwoordelijkheid voor onze werknemers. Maar hoe doen we dat alles? Op dit congres helpen we brouwers op weg.

De dag ervoor, op woensdag 22 maart, organiseert CRAFT een sociaal programma voor deelnemers aan het congres: een middag en avond met een bierproeverij, rondleiding bij Stadsbrouwerij van Kollenburg, stadswandeling en diner. Aanmelden voor het congres en het sociale programma kan via craftbrouwers.nl (kopje Evenementen).

In de laatste maand van 2022 hebben we door middel van een serie posters op social media de aandacht willen vestigen op de vele kostenstijgingen die brouwers te verwerken krijgen. Ondersteund door een pakkende visual zijn de thema’s energie, accijns, glas en koolzuur met een slogan en een korte tekst aangekaart.

CRAFT is actief op een groot aantal dossiers, zoals statiegeld op blik, de regeling rond tegemoetkoming energiekosten, veranderende accijnsheffing, de organisatie van een landelijke fustenpool, duurzaam verpakken, verpakkingenadministratie en voedingswaarde op etiketten. Het aantal actuele aandachtsgebieden dat brouwerijen raakt is groot en vereist dan ook voortdurend aandacht en actie. Erkenning van het werk is er ook, onder andere door de eervolle vermelding van voorzitter Jos Oostendorp op de tweede plek in de jaarlijkse “Top 30” van invloedrijke biermensen van Bier! Magazine.

CRAFT is ook betrokken bij een nieuw duurzaamheidsinitiatief. Met het oog op het verminderen van plastic in de markt, door meer circulair samen te werken en kosten te verlagen, is het initiatief Kegs United gestart: een huursysteem voor herbruikbare stalen bierfusten. Deze pool bestaat uit universele fusten met allemaal dezelfde koppeling, hetzelfde uiterlijk en hetzelfde statiegeld.

Kegs United wordt een besloten vennootschap zonder winstoogmerk. Een aantal belangrijke stappen is al gezet ter voorbereiding op de oprichting van de vennootschap, zoals een minimaal startvolume door toezegging van deelname van een aantal grote partijen, en een bank die de benodigde lening verstrekt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een subsidie verleend op basis van de bijdrage aan de circulariteit die dit initiatief levert.

Meedoen biedt voor brouwerijen de mogelijkheid om af te stappen van eenmalige fusten zonder zelf te hoeven investeren in een fustenpool. Omdat de fustenpool geen winstoogmerk heeft kan het huurtarief laag worden gehouden; er wordt gerekend op een huurtarief van €0,90 per fust per maand.

Iedere brouwerij, klein of groot, kan meedoen aan Kegs United. CRAFT ondersteunt dit initiatief omdat wij denken dat dit systeem een belangrijke impuls kan geven aan duurzaam ondernemen. CRAFT zal zitting nemen in de raad van commissarissen van de vennootschap om de belangen van onafhankelijke brouwerijen te vertegenwoordigen. Geïnteresseerden kunnen zich melden middels een mail aan kegsunited@craftbrouwers.nl.

Bezoek craftbrouwers.nl en abonneer je daar op de nieuwsbrief om CRAFT op de voet te blijven volgen. Beter nog: word lid en sluit je aan bij ruim 165 collega’s. Als onafhankelijke, Nederlandse brouwerij kun je niet zonder.