CRAFT nieuws in Brouw! #17

De ontwikkelingen rond de wijzigingen in de accijnsheffing op bier hebben op 7 december jl. een voorlopige uitkomst bereikt in de Tweede Kamer. De omzetting van Plato naar alcoholpercentage blijft, de kleine brouwerskorting ook, en de ingangsdatum van de omzetting schuift een jaar op naar 1 januari 2024. Het vele werk dat CRAFT heeft verzet op dit dossier in de afgelopen maanden is hiermee echter niet ten einde. Integendeel, want het echte werk gaat nu pas beginnen. Dankzij de motie Van Dijk, een rechtstreeks gevolg van de lobby van CRAFT en haar leden, is het namelijk zo dat de staatssecretaris moet aantonen dat de wijziging voor de 900 kleinere, onafhankelijke brouwerijen in Nederland niet ‘disproportioneel’ uitpakt.

Een vaag omlijnd begrip, waarbij CRAFT graag helpt dit concreet vast te stellen en voorstellen te doen om het wetsvoorstel op te amenderen. Het gaat CRAFT namelijk vooral om een eerlijke heffing van accijns op bier. Het is niet acceptabel dat bier van 5% een verlaging van de accijnsheffing tegemoet kan zien, die vervolgens moet worden gecompenseerd door de brouwerijen die een brede variatie in bieren voeren en daarbij ook nadrukkelijk in het segment boven de 5% actief zijn. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, en wij kijken dan ook uit naar een vruchtbare samenwerking met de nieuwe staatssecretaris Aukje de Vries. Het sterke netwerk dat we in de afgelopen maanden hebben opgebouwd in de media en politiek zal ons daarin bijstaan.

We zijn bij CRAFT ook met andere, leukere dingen bezig. Al kun je het opschuiven van de Dutch CRAFT Beer Conference van januari naar 10 mei as. natuurlijk niet leuk noemen. Door het op te schuiven kunnen we echter blijven hopen op een fysieke bijeenkomst wat natuurlijk altijd te prefereren is boven een online versie. Het geeft ons ook de kans de laatste punten op de i te zetten en te zorgen voor een boeiend, goedgevuld programma met sprekers uit binnen- en buitenland. Als brouwer ga je met tassen vol inspiratie en energie naar huis.

De lancering van het CRAFT zegel is voor februari gepland. Het CRAFT zegel op blik, fles of andere verpakkingen zegt dat het bier afkomstig van een brouwerij die lid is van CRAFT. Dat is een brouwerij die de waarden van CRAFT uitdraagt. Dat wil zeggen: authentiek bier, op eerlijke en transparante wijze geproduceerd, van een onafhankelijk onderneming. We hopen dat het zegel voor de consument tot herkenning gaat leiden, en als hulpmiddel gaat dienen bij het maken van een keuze uit het bieraanbod. Het zegel mag gevoerd worden door leden die eigen bier in eigen ketels brouwen.

Tot slot een oproep aan alle lezers van dit magazine om zich aan te melden voor het CRAFT College van komende maart. Dit College is namelijk, bij uitzondering, ook kosteloos toegankelijk voor niet-leden. De bekende bierconsultant Constant Keinemans (Brouwtechniek) doet in dit College alle ins en outs van de HACCP uit de doeken. Verplichte kost voor elke professionele brouwer! Meld je aan via craftbrouwers.nl/evenementen.