CRAFT nieuws in Brouw! #16

Het zijn drukke tijden bij CRAFT. Bovenaan de agenda staat het wetsvoorstel van staatssecretaris Hans Vijlbrief met betrekking tot de alcoholaccijnzen. Er zijn twee veranderingen in dit wetsvoorstel die voor ons bierbrouwers van belang zijn. In het kort: de huidige indeling in vier accijnstarieven voor bier komt te vervallen, en het verlaagde tarief voor brouwers met een jaarvolume onder de 200.000 hl wordt afgeschaft.

Deze twee maatregelen samen leiden tot een forse verhoging van de accijns. Rekenvoorbeeldje: een 9% tripel gaat van € 43,92 naar € 67,41 accijns per hectoliter. Dat is een verhoging van 53%. Het kan niet anders dan dat deze verhoging doorberekend gaat worden aan de klanten, en daarmee worden niet alleen de brouwerijen keihard geraakt maar ook de horeca, toeleveranciers en natuurlijk de bierdrinkers.

Het mag duidelijk zijn dat wij hier als CRAFT faliekant tegen zijn. We zijn nog niet bekomen van alle corona-misère – we herinneren ons allemaal nog goed dat de SBI code van productiebrouwerijen niet voorkwam in de lijst voor overheidssteun – of het Ministerie van Financiën komt met dit wetsvoorstel. De steekhoudende argumenten van zowel Nederlandse Brouwers als van CRAFT, die in dit dossier nauw samenwerken, hebben dit wetsvoorstel echter nog niet kunnen tegenhouden.

CRAFT is daarom de actie Strijd Mee! Zeg Nee! begonnen. We zijn een Lobby Team gestart dat de Tweede Kamer gaat bewerken om tegen dit voorstel te stemmen, en we zijn een Strijders Team gestart dat voor opschudding zorgt in heel Nederland. We benaderen zowel de landelijke pers, de politiek, de brouwers, de horeca en de consument. Heel Nederland gaat proosten tegen dit wetsvoorstel. En natuurlijk roepen we onze leden, maar ook niet-leden, op om deze actie lokaal en massaal te ondersteunen en de petitie te tekenen.

In de categorie ‘Kort nieuws’:

  • CRAFT heeft de mogelijkheid gekregen om aan te sluiten bij het Microbrouwerijen overleg van Nederlandse Brouwers, dat elk kwartaal plaatsvindt. Deelnemer namens CRAFT is voorzitter Jos Oostendorp.
  • Er worden momenteel verkennende gesprekken gevoerd tussen CRAFT en de organisaties Koninklijke Horeca Nederland en MKB-Nederland. Insteek van de gesprekken is om te onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen.
  • Sinds eind september is CRAFT wekelijks deelnemer in het “statiegeld blik” overleg met o.a. Nederlandse Brouwers, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Instituut en vele grote frisdrankfabrikanten, bierbrouwers en specialisten op dit terrein.
  • Sinds begin oktober is CRAFT deelnemer aan de stuurgroep “Craft Circulair”. In deze groep gaan we samen met enkele CRAFT leden, Nederlandse Brouwers en verpakkings- en logistiekspecialisten de mogelijkheden onderzoeken voor de introductie van een meermalige glazen fles. Hiervoor is een gesubsidieerd project opgestart.
  • De Themagroep Vers Bier maakte eind september een whitepaper beschikbaar voor de leden. De groep, bestaande uit Koen Overeem (Rock City), Dennis Stevens (Bottel) en Étienne Vermeulen (Kaapse Brouwers), boog zich over de vraag waarom je craft bieren het liefst vers drinkt, en hoe je dat aanpakt. Onder andere Patrick Jensen (R&D Director Yakima Chief Hops) en Willem van Waesberge (Global Brewmaster Heineken) leverden belangrijke bijdragen aan dit informatieve document.

Dan is er nog een goed gevuld CRAFT College programma, een promotiecampagne in voorbereiding, een nieuwe website in de maak, de aankomende introductie van het CRAFT zegel begin volgend jaar én de aanstaande Dutch CRAFT Beer Conference en het mag duidelijk zijn: CRAFT zit niet stil.

Zet dinsdag 18 januari 2022 alvast in je agenda voor de nieuwe editie van de Dutch Craft Beer Conference! Na de succesvolle online conference eerder dit jaar, de vijfde alweer, gaan we elkaar in het nieuwe jaar live ontmoeten. Deze keer in het NBC congrescentrum in Nieuwegein. CRAFT zorgt wederom voor een divers, boeiend programma en volop gelegenheid om met elkaar te proosten. Tot dan!