CRAFT nieuws in Brouw! #14

Kennisdeling is een speerpunt van branchevereniging CRAFT. We zijn daarom ook blij dat we het bestuur onlangs hebben kunnen versterken met Jos Oostendorp voor de portefeuille ‘Kennis en Innovatie’. Jos heeft er al een heel leven in bier opzitten, waaronder een lange tijd bij Grolsch waar hij diverse functies bekleedde. Zijn bijzondere belangstelling en expertise betreft bierverpakkingen. Jos is de oprichter van het merk Yellow Moon Bier en is jarenlang directeur geweest van Brouwersnös in Groenlo. Hij is vanaf het begin in 2017 medeorganisator van de jaarlijkse Dutch CRAFT Beer Conference en zodoende al lang actief binnen CRAFT. Josw is op dit moment kandidaat-bestuurslid; we verwachten zijn benoeming te kunnen formaliseren op de komende ledenvergadering.

Met een bestuur dat nu op volle sterkte is zetten we de transformatie van CRAFT krachtig door. Onderwerpen als de structuur van de organisatie, criteria voor het lidmaatschap, een campagne voor de promotie van craft bier, en een verbeterde website die gericht is op het delen van kennis en informatie staan bovenaan de agenda. Andere actuele operationele onderwerpen zijn onder andere de invoering van statiegeld op blik en een richtlijn rondom alcoholvrij/-arm bier. De resultaten van onze jaarlijkse enquête onder leden, de inmiddels vermaarde CRAFT Index, zijn vers van de pers op de Dutch CRAFT Beer Conference en via een persbericht gecommuniceerd.

DUTCH CRAFT BEER CONFERENCE

Hét evenement voor brouwend Nederland is zonder twijfel de Dutch CRAFT Beer Conference. Nergens anders wordt zoveel informatie en inspiratie voor craft brouwers bij elkaar gebracht. Dit jaar werd het gehouden op 21 april j.l., en natuurlijk gebeurde dat online. Elders in dit blad kunt u een verslag lezen van deze alweer vijfde editie. Alle sessies zijn opgenomen en kunnen gratis worden bekeken via craftbrouwers.nl/dutch-craft-beer-conference.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de volgende conference al in volle gang. Noteer de datum: DCBC 2022 vindt volgend jaar plaats op maandag 18 april.

CRAFT COLLEGE

In mei starten we een kennissessie-programma uit onder de naam CRAFT College. Hierin nodigen we elke maand een deskundige uit om een onderwerp bij de kop te pakken. Naast een presentatie wordt ook de gelegenheid geboden tot het stellen van vragen. Deze sessies van een uur, voorlopig alleen online, zijn toegankelijk voor alle CRAFT leden. De komende maanden staan de volgende sessies gepland:

  • Mei: Joeri De Maere van AM bioMérieux
  • Juni: Chris Hill van Kegstar
  • Juli: Jan Lemmens van De Kromme Haring

Meer informatie over het bijwonen van deze sessies is te vinden op craftbrouwers.nl/craft-college.

CRAFT CONSULT

Tot slot zullen we vanaf juni een maandelijkse ‘inloop’ organiseren met als titel CRAFT Consult. Bij dit virtuele loket, dat open staat voor iedereen, is het bestuur aanwezig voor vragen, klachten, suggesties, tips, etcetera. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Over CRAFT Consult is binnenkort meer informatie te vinden op craftbrouwers.nl/craft-consult.