CRAFT biedt petitie aan: ‘Wetsvoorstel bieraccijns niet ten koste van kleine brouwerijen’

Het wetsvoorstel voor de herziening van accijnzen van staatssecretaris Vijlbrief heeft veel los gemaakt in de maatschappij en vooral bij kleine brouwerijen. De afgelopen tijd heeft CRAFT op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van het wetsvoorstel dat vandaag ter bespreking op de agenda staat. Een van de middelen die we aangrepen was het starten van een petitie. De petitie is inmiddels bijna 17.000 keer ondertekend en is vandaag aangeboden aan alle Kamerleden.

DOWNLOAD LIJST MET ONDERTEKENAARS

Inhoud petitie

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Vijlbrief (D66) pakt onevenredig hard uit voor de 900 kleine brouwerijen in Nederland. Zij gaan tienduizenden euro’s extra aan accijns betalen. CRAFT heeft bij alle fracties duidelijk gemaakt dat onze branche alleen geholpen is met zowel het handhaven van de kortingsregeling voor kleine brouwerijen als de huidige Plato-systematiek. Alleen het handhaven van de kortingsregeling is nadrukkelijk geen oplossing omdat deze korting slechts een fractie van de totale accijnsstijging uitmaakt.

Ook onze zustervereniging Nederlandse Brouwers is een petitie gestart om het wetsvoorstel in haar huidige vorm tegen te houden. Ook deze petitie is vandaag aangeboden. Voor de duidelijkheid: daar waar CRAFT vooral de nadruk legt op de gevolgen van het wetsvoorstel voor het MKB, ligt de nadruk van de petitie van de Nederlandse Brouwers op de gevolgen voor de consument. In een tijd waarin alles duurder wordt krijgen zij te maken met een extra stijging van de bierbelasting. Beide petities werden vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden.