Corona-update – Aanmelden signaal ontbrekende SBI-codes

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren is een van de 9 noodmaatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Op dit moment komen ondernemingen die vallen onder SBI-code 1105 (‘vervaardiging van bier’) en SBI-code 4634 (‘groothandel in dranken, geen zuivel’) niet in aanmerking voor deze regeling. Dit zijn sectoren waar veel productie- en huurbrouwerijen onder vallen.

Indien je denkt recht te hebben op de regeling kun je jouw SBI-code met toelichting voorleggen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit doe je door dit korte formulier in te vullen. Als hulp om een aanvraag te motiveren, heeft CRAFT de onderstaande tekst opgesteld. De ondernemer kan de SBI-code en omschrijving die van toepassing is, invullen. Tevens is er een optioneel deel voor hen die een taproom hebben, naast de brouwerij.

Wij zouden graag SBI code 1105, vervaardiging van bier, toegevoegd zien aan de lijst met tegemoetkoming schade covid-19.
Onze branche is direct geraakt door het verplichte sluiten van horeca, het opschorten van evenementen (waaronder food- en bierfestivals) en het beperkt winkeltoegang-beleid bij afnemers. Naast horeca bestaan onze afnemers voornamelijk uit zelfstandige slijterijen, en in mindere mate uit supermarkten. Dit alles leidt tot aanzienlijke omzetdaling.

(optionele toevoeging voor wie het betreft)

Daarnaast is de verplichte sluiting van ons proeflokaal (als gevolg van de sluiting van horeca) een extra impact op onze omzet.

We hopen dat door een grote toestroom van aanvragen, deze sectoren ook onder de regeling komen te vallen. Overigens gaan er ook stemmen op in de kamer om de schifting op basis van SBI codes te verlaten.

Bericht voor onze leden – veelgestelde vragen

Onze jurist Serge Hopstaken van H.O.P. Consulting heeft een uitgebreid overzicht met vragen en antwoorden opgesteld die specifiek betrekking hebben op de coronacrisis. Veel vragen en antwoorden zijn in dit overzicht te vinden. Let op! Log hiervoor in op het besloten ledendeel van de website. Lees voor meer informatie over de de maatregelen die je kunt nemen ook ons vorige bericht op de website of neem contact op met Serge Hopstaken. Leden van CRAFT ontvangen kosteloos eerstelijns juridisch advies.

Tot slot attenderen we jullie graag ook nog eens op onze Support your local Brewery pagina waarop leden van CRAFT hun initiatieven kunnen aanmelden. Staat jouw initiatief er niog niet op en ben je lid van CRAFT? Geef jouw initiatief dan door via info@craftbrouwers.nl. Ook jullie ideeën en suggesties zijn hier van harte welkom.