BNR 30cl fles

Zoals aangegeven tijdens de Dutch Craft Beer Conference op 1 februari jl. is de 30cl Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) beschikbaar voor craft brouwers. Voorwaarde hierbij is het gebruik van een goed afwasbaar papieren etiket. Wanneer je overweegt om de overstap naar een BNR (of Steinie of APO) fles te maken, neem dan de volgende punten mee in je overweging.

Prijs en beschikbaarheid

Er zijn twee fabrikanten die de BNR 30cl fles produceren, te weten O-I en Veralia. Bij voldoende volume kun je de flessen rechtstreeks afnemen bij deze twee fabrikanten.

De fles kan ook bij de volgende distributeurs gekocht worden.

  • Verenigde Dijkstra
  • SBI
  • Berlin Packaging

De prijzen van de distributeurs variëren, maar het lijkt erop dat de totale kosten voor een 30cl BNR fles slechts minimaal hoger zijn dan een Long Neck 33cl (na verrekening van statiegeld, VBR, absorptie- en systeembijdrage). CRAFT werkt er aan om de totale kosten van de BNR fles onder die van de Long Neck te krijgen.

Etiket

Bij retourflessen wordt veelal gebruik gemaakt van natlijm etiketten. De meeste brouwers gebruiken nu echter zelfklevende etiketten. Deze zijn meestal van plastic (PE/PP) en niet afwasbaar. Van een aantal etikettenleveranciers zijn papieren zelfklevende etiketten getest op afwasbaarheid.

Bij vier leveranciers zijn de testen positief verlopen. Zij kunnen etiketten aanbieden die een eerste test op afwasbaarheid hebben doorstaan. Dit betreft de etiketten van Eshuis, Etivoet, Reynders en Geostick.

Let op: elk gekozen etiket dient getest te worden op afwasbaarheid op de fles. Dus ook wanneer er een etiket is gekozen dat de eerste test goed heeft doorstaan, zal de brouwerij het uiteindelijke etiket moeten testen op afwasbaarheid.

Op basis van de eerste testresultaten kan een brouwerij met een van deze vier leveranciers een etiket ontwikkelen waarvan het basismateriaal de eerste test heeft doorstaan. Dit voor de brouwerij ontwikkelde etiket, aangebracht op een BNR fles op de labelmachine van de brouwer, stuurt de brouwerij vervolgens nogmaals naar J. Donkers van SFB / Bavaria voor een finale test. Pas als deze test goed verloopt wordt een goedkeuring voor het etiket afgegeven door de Nederlandse Brouwers. Voor deze test zijn 12 gelabelde flessen nodig.

Krat

In overleg met Nederlandse Brouwers kijken we naar een standaard 12-vaks krat voor de BNR fles voor gebruik in retail en horeca. CRAFT praat mee over de mogelijke oplossingen. We hopen hier in een nabije toekomst meer informatie over te kunnen delen.

Wil je als brouwer overstappen op de BNR fles, neem dan contact op met Max van Ruijven van Nederlandse Brouwers (email: mvanruijven@dranken.org).