Situatie rondom accijnsverhoging

In aanloop naar de vergadering van de Commissie Financiën is er nog contact geweest met verschillende Tweede Kamerleden en vandaag was het moment van de waarheid. De woordvoerders van de verschillende fracties namen een standpunt in ten aanzien van de voorgestelde wetswijziging. Een wetsvoorstel dat leidt tot een een forse accijnsverhoging voor kleine brouwerijen. Het wetsvoorstel staat morgen ter bespreking op de agenda van de Commissie Financiën.

Succesvolle lobby

Naar aanleiding van de verstuurde brandbrief is CRAFT de afgelopen dagen door verschillende Kamerleden benaderd. Dit was een uitgelezen kans om het standpunt van CRAFT persoonlijk aan de Kamerleden toe te lichten. De steun die we van verschillende fracties ontvingen stemt het bestuur positief. Van rechts tot links zullen Tweede Kamerleden kritische vragen aan de staatssecretaris stellen. “Kleine brouwerijen moeten we stimuleren en koesteren”, zegt VVD-kamerlid Folkert Idsinga. De SP vindt het ‘niet eerlijk, als kleine brouwerijen evenveel moeten betalen als de grote spelers. Hiermee komt er waarschijnlijk een streep door het huidige wetsvoorstel en moet staatssecretaris Vijlbrief terug naar de tekentafel. CRAFT blijft de ontwikkelingen rond het wetsvoorstel nauwlettend in de gaten houden.

Online petitie

Het tekenen van de online petitie blijft ook in deze fase belangrijk. Het aantal handtekeningen kruipt richting de zestienduizend! Het is daarmee nog steeds een van de meest actieve petities van dit moment. Maar we willen nog veel meer handtekeningen hebben. Indien nodig zal het onze lobby richting Den Haag namelijk verder versterken.