Hoe proef je bier? 3 tips die je leven veranderen!

Hoe proef je bier? 3 tips die je leven veranderen!
23 januari 2017 Ronald van de Streek

Hoe proef je bier? 3 tips die je leven veranderen!

De meesten weten dat je bier proeft door het te drinken. Vanzelf komen de verfijnde smaken bij elkaar op je tong en spoelt de koolzuur je mond weer schoon. Sommige weten inmiddels ook dat bier beter bij eten past dan wijn – simpelweg omdat je met bier veel meer combinaties kan maken. Maar hoe proef je bier nou echt?

Kijken
Geloof het of niet maar proeven begint altijd met kijken. Je kunt naar de fles kijken of naar je glas. Een aantal dingen waar je op kan letten die je helpen met het proeven:

  • Zit er bezinksel in de fles? (Zo ja, schenk de fles dan niet direct helemaal uit)
  • Is het bier helder of heeft het een lichte waas?
  • Welke kleur heeft het bier?
  • Hoe is de schuimlaag (grof of fijn)?

Veel uiterlijke kenmerken zullen een tipje van de sluier oplichten over de smaak die je gaat proeven.

Pro tips: Een bier wat niet helder is heeft ‘tweeschijn’

Ruiken
Als je al het visuele in je hebt opgenomen mag je het glas naar je gezicht brengen. Maar nog even niet naar je mond. Eerst ruik je namelijk aan het bier! Vlak boven de schuimkraag ruikt het altijd wat anders dan hoe het bier exact smaakt – maar het is wel onderdeel van de smaak natuurlijk!

Een geoefende proever kan op dit moment al inschatten of het bier vers is. Maar een niet geoefende proever zal al snel kunnen ruiken of het bier hoppig is of bijvoorbeeld gerijpt is op een Whiskyvat of juist lekker granig ruikt.

Pro tip: Ruik je tropisch fruit zoals Perzik, Lychee of Mango of Ananas? Dan is het waarschijnlijk een hoppig bier! (tenzij het een fruitbier is)

Proeven
Bij het proeven van sommige dranken wordt je geacht het geproefde uit te spugen. Over het algemeen wordt geproefd bier doorgeslikt, omdat een wezenlijk deel van de smaak pas na het doorslikken echt te proeven is. Een belangrijke factor bij het proeven is ook het mondgevoel – een deel van de smaak die niet te bevatten is als zout, zuur, zoet of bitter.

Pro tip: De mate van bitterheid wordt uitgedrukt in IBU’s – hoe hoger het getal hoe bitterder de smaak.

Maar pas op!
Zie je iemand een glas sap, een bak koffie of zelfs een glaasje water op deze manier proeven? Dan heb je waarschijnlijk iemand gevonden die net zo veel van bier proeven houdt als ik!