28 maart – Themabijeenkomst en voorjaarsvergadering 2018

Op woensdag 28 maart 2018 staat een themabijeenkomst (voedselveiligheid en kwaliteit van bier!) en de voorjaarsvergadering van CRAFT gepland. Bijeenkomsten organiseren we het liefst bij een van onze leden. Dit voorjaar is dit bij Kompaan, (Saturnusstraat 55, 2516 AE in Den Haag). Kompaan is sinds 2016 lid van CRAFT. Aanmelden kan via het onderstaande formulier! Je kunt je met meerdere medewerkers van je brouwerij aanmelden, maar iedereen dient zich apart aan te melden. Elke brouwerij heeft één stem op de ledenvergadering.

 

Programma 

15:30 uur Ontvangst
16:00 uur Themabijeenkomst: Het echte verhaal achter schimmelgifstoffen in craftbier
18:00 uur Maaltijd
19:00 uur Voorjaarsvergadering
21:00 uur Einde voorjaarsvergadering & afsluitende borrel

Themabijeenkomst: Het echte verhaal achter schimmelgifstoffen in craftbier

‘Schimmelgif in ambachtelijk biertje’ de afgelopen tijd verscheen dit nieuws in verschillende landelijke media, zelfs de Libelle besteedde er aandacht aan. Uit onderzoek van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt (Wageningen Universiteit), zou blijken dat ambachtelijk gebrouwen stoutbiertjes gemiddeld meer giftige schimmelstoffen bevatten dan ander bier. Dat kan bij dagelijkse inname een risico vormen voor de gezondheid, concluderen de onderzoekers van het instituut. Zij onderzochten hiervoor duizend verschillende bieren afkomstig uit 47 voornamelijk Europese landen. Vervolgens werden de hoeveelheden giftige stoffen die door schimmels worden uitgescheiden gemeten. De boosdoener : DON of deoxynivalenol! Maar klopt dit verhaal of is het zwaar overdreven? Jeroen Peters heeft meegewerkt aan het onderzoek en komt de leden van CRAFT graag zijn versie van de uitkomsten van het onderzoek vertellen.

Aansluitend komt eurofins vertellen over kwaliteitsmanagement. Er zijn namelijk verschillende manieren hoe je de kwaliteit van bier kunt borgen. Wat zijn de quick wins om de kwaliteit te verbeteren en welke testen zijn er beschikbaar? Eurofins is een onafhankelijk voedingslaboratorium dat een speciaal testpakket voor craftbrouwers heeft ontwikkeld (leden van CRAFT krijgen hierop korting). Samen met CRAFT willen zij de opgedane ervaring inzetten in kennis en concrete adviezen om de kwaliteit van craftbier verder te verbeteren.

Algemene Ledenvergadering

De Algemene Ledenvargedaring start om 19.00 uur. De stukken voor de Algemene Ledenvergadering worden in aanloop naar 28 maart op het besloten ledendeel van CRAFT geplaatst.

Tot woensdag 28 maart aanstaande!

Aanmeldformulier themabijeenkomst & voorjaarsvergadering, 28 maart 2018

In verband met de aantallen voor catering e.d. is het van belang vooraf duidelijk te hebben aan welk onderdeel je deelneemt. Je kan dit middels het onderstaande formulier duidelijk doorgeven. NB: Kom je met meerdere personen dan dient iedereen zich afzonderlijk aan te melden!