Advertorial – Rube & Wijnveld Advocaten

Advertorial – Rube & Wijnveld Advocaten
8 maart 2018 CRAFT

Advertorial – Rube & Wijnveld Advocaten

Rube & Wijnveld Advocaten
Ervaring met bier en horeca hebben Jan Rube en Frank Wijnveld van Rube & Wijnveld zeker. Bij elkaar opgeteld hebben ze ruim 10 jaar achter de bar gestaan tijdens hun afzonderlijke studententijd. Verder is Jan Rube naast advocaat ook sinds enige jaren mede-eigenaar en brouwer van de Amsterdamse microbrouwerij Mokums Mout.

Overheid, omgeving en vastgoed
Het kantoor Rube & Wijnveld Advocaten is gevestigd in Amsterdam en houdt zich bezig met overheid, omgeving en vastgoed. Dat wil zeggen, alles wat met ruimtelijke ordening, vergunningen, handhaving en onroerend goed (denk daarbij aan huur en pacht) te maken heeft. Daar neemt de brouw- en horecasector een speciale plaats in.

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, aldus Jan. “Toen Frank en ik in 2015, na enkele jaren in loondienst gewerkt te hebben, ons eigen advocatenkantoor begonnen hebben we niet specifiek de keuze voor “de horeca” gemaakt, maar uiteindelijk merkten wij dat de horecasector nog steeds onze voorkeur had. Je weet wat er in de sector belangrijk is en waar de bedrijven mee zitten en dat maakt de advisering beter.”

“Doordat Jan via Mokums Mout actief is in de brouwwereld, zagen wij vrij snel dat de juridische issues waar een brouwerij mee geconfronteerd kan worden binnen onze specialisatie liggen,” vertelt Frank. “Als je bijvoorbeeld een fysieke brouwerij wil openen, wordt je in het dicht bevolkte Nederland al vrij snel geconfronteerd met beperkingen in het bestemmingsplan. Niet alles is overal mogelijk. In Nederland is de bestemming “bierbrouwerij” eigenlijk gemaakt voor brouwerijen met een omvang van de Heinekens en Grolschen van deze wereld. Dat betekent dat een brouwerij niet binnen de bebouwde kom of zelfs ieder willekeurig bedrijfsterrein daarbuiten kan worden gerealiseerd. Voor de grote brouwerijen is dat logisch, maar voor de kleinere lokale brouwerijen niet. Die geven immers veel minder overlast. Wil je zo een brouwerij beginnen dan is maatwerk bij vergunningen nodig. Daar helpen wij bij, zodat je achteraf niet in de clinch ligt met de gemeente.”

“En wij ondersteunen bij meer zaken”, vult Jan aan. “Zo is er ook strikte regelgeving over de informatie die op een etiket zichtbaar moet zijn en de opslag van de schoonmaakmiddelen. Verder worden afspraken ook niet altijd duidelijk vastgelegd in overeenkomsten of algemene voorwaarden. Gaandeweg zijn wij brouwerijen van de start van de brouwerij tot en met de verkoop van het bier juridisch gaan ondersteunen. Doordat ik ook zelf commercieel bier brouw kennen wij de processen en kunnen daardoor snel adviseren.”

Checklist
Speciaal voor brouwerijen, zowel startend als al jaren in bedrijf, heeft Rube & Wijnveld Advocaten een checklist opgesteld waar een brouwerij bij de start of uitbreiding, tijdens het brouwproces zelf en bij de verkoop van het bier juridisch gezien aan moet denken om problemen te voorkomen. Als er vragen zijn kunnen brouwers en brouwerijen aan de hand van deze checklist altijd kosteloos contact opnemen met de advocaten van Rube & Wijnveld Advocaten voor nadere uitleg en toelichting. Langskomen kan ook altijd.

Rube & Wijnveld Advocaten
Rapenburgerstraat 173
1011 VM Amsterdam
0203032489
info@rubewijnveld.nl