Persbericht: Verhoging bieraccijns pakt desastreus uit voor bierdrinker en brouwer

Op Prinsjesdag werd het voornemen bekendgemaakt om de accijns op bier met 16% te verhogen. Dit komt bovenop eerdere maatregelen. De lasten voor ondernemers worden op deze manier onverteerbaar hoog. Vandaag stuurde CRAFT in samenwerking met Nederlandse Brouwers een statement uit tegen deze plannen, middels een gezamenlijk persbericht. Hieronder volgt de tekst van het persbericht. CRAFT blijft zich inzetten voor een betaalbaar glas bier! Zie het dossier accijns op deze site.


De brouwerijsector maakt al een moeilijke tijd door, mede door de forse kostenstijgingen en de nasleep van de COVID-19 pandemie. Nu gaat het kabinet daar nog eens dubbel en dwars overheen met een extra kostenstijging van 16%! Het kabinet laat de bierdrinkers en brouwers de rekening betalen. De bierbrouwers van Nederland roepen de Tweede Kamer daarom op deze extra bieraccijnsverhoging niet door te laten gaan.

Jos Oostendorp, voorzitter van de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen CRAFT: ‘Voor bijvoorbeeld de populaire bierstijl tripel (8,5%) gaat de accijns per 1 januari met ruim 50% omhoog. Vooral de lokale brouwerijen worden daardoor nog harder geraakt. Terwijl zij al worden geconfronteerd met hoge kostenstijgingen, die vaak maar gedeeltelijk kunnen worden doorberekend aan groothandel en afnemers en uiteindelijk in de consumentenprijzen. Veel brouwerijen knokken hard om te overleven.‘

Fred Teeven, voorzitter van Nederlandse Brouwers: ‘Het is krommer dan krom wat het demissionair kabinet doet. Het kabinet zegt zich zorgen te maken over het huishoudboekje van iedere Nederlander. Maar het is hetzelfde kabinet dat vervolgens de accijns op bier met gemiddeld 16% verhoogt. Wij vinden het een verkeerde keuze om zo de kosten verder te laten stijgen voor consumenten, horecaondernemers en brouwers.’

‘We gaan graag in gesprek met lijsttrekkers en fractievoorzitters over deze desastreuze plannen. Het (alcoholvrije) bier staat voor ze klaar! Onze bierbrouwers werken elke dag met passie voor hun ambacht om heerlijke bieren te brouwen en mensen verantwoord te laten genieten. Nu de deuren van de kroegen en cafés weer als vanouds open zijn, worden brouwers maar ook horecaondernemers en Nederlanders, die willen genieten van een lekker glas bier, onevenredig hard getroffen door deze disproportionele accijnsverhoging.’

De bieraccijns is in Nederland daarnaast al fors hoger dan in onze buurlanden. Als de dubbele verhoging doorgaat, dan worden deze verschillen nog groter. Vanaf 1 januari is de accijns op pils in Nederland 81% hoger dan in België. Het verschil voor bijvoorbeeld een blond bier gaat per 1 januari naar 93%. Het accijnsverschil met Duitsland loopt op tot 360% voor pils en 420% voor sommige andere populaire bieren. Jos Oostendorp: ‘Uit steeds grotere delen in ons land zullen consumenten de grens overgaan om niet alleen te tanken, maar ook hun bier te kopen. De lokale brouwer moet zijn deuren sluiten en hun klanten worden met open armen ontvangen in België en Duitsland. Is dit wat de politiek wil? ’

De forse verhoging raakt niet alleen de bierdrinker en brouwer, maar ook de horeca. Het kabinet telt de inflatie van 2023 en 2024 bij elkaar op en komt zo tot een verhoging van 16,2%. In totaal denkt de overheid hier meer dan 70 miljoen mee binnen te halen.

De afgelopen jaren hebben de brouwers hun verantwoordelijkheid genomen en zich volop ingezet voor verantwoorde bierconsumptie. Fred Teeven: ‘De handtekening van de bierbrouwers staat onder het Nationaal Preventieakkoord (NPA). De daarin gemaakte afspraken zijn we nagekomen. Diverse initiatieven gericht op sport en studenten zijn ontwikkeld. We hebben fors geïnvesteerd in een breed en kwalitatief aanbod aan alcoholvrije bieren als alternatief voor alcoholhoudende bieren. En met succes, want met drie van de vier doelen uit het NPA liggen we op koersHet verhogen van de bieraccijns heeft niets met het preventiebeleid te maken maar dient uitsluitend en alleen het vullen van de schatkist.’