De maat is vol! Advertentie in landelijke dagbladen

Op zaterdag 14 oktober staat deze advertentie in de dagbladen AD en De Telegraaf. Hieronder de tekst van de advertentie.

Laat je stem horen! Ga naar stopextrabierbelasting.nl en teken de petitie!


Beste lijsttrekkers,

De maat is vol. Voor bierdrinkers en brouwers. Het demissionaire kabinet maakt bier duurder door de bierbelasting verder te verhogen. Tegelijk verandert per 1 januari 2024 het systeem waarmee deze belasting wordt berekend. Door deze twee veranderingen samen loopt de verhoging van de bierbelasting op tot boven de 50%. Van een krat bier gaat straks bijna 40% naar de schatkist. Een flesje of blikje Tripel wordt door de verhoging al snel een paar dubbeltjes duurder.

Uniek

De biercultuur is een uniek onderdeel van ons Nederlandse erfgoed. Bier staat al eeuwenlang voor samen proosten op het leven, verbroedering en verbinding. Ons land telt bijna 1000 brouwerijen die met veel vakmanschap de heerlijkste bieren brouwen. Brouwerijen die in lokale gemeenschappen een belangrijke plaats innemen en vele mensen werk geven. Ze bieden een plek waar mensen elkaar treffen. Brouwers nemen hun verantwoordelijkheid. Zo stimuleren ze een verantwoorde bierconsumptie en bieden ze steeds meer alcoholvrije varianten aan als alternatief. En brouwerijen behoren tot de koplopers in de circulaire economie.

Over de grens

Extra bitter is het voor al die brouwers, en zeker die in de grensregio’s, dat bier over de grens straks nóg goedkoper wordt. Want met de nieuwe extra verhoging betalen we in Nederland 80% meer bierbelasting dan in België en 360% meer dan in Duitsland. Logisch, dat straks nog meer mensen hun bier over de grens gaan halen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

De rek is eruit

Vele brouwerijen krijgen het moeilijk door de verhoging van de bierbelasting. Deze komt juist in een tijd dat brouwerijen al elke euro moeten omdraaien door de excessief gestegen kosten voor grondstoffen, energie en personeel en ondertussen de coronasteun moeten terugbetalen. De rek is er helemaal uit. Voor sommigen dreigt sluiting. Dit betekent een drama voor medewerkers, een verarming voor dorp of gemeente en verschraling van de veelzijdige Nederlandse biercultuur.

Laat mensen genieten

Voor heel veel Nederlanders staat de biercultuur voor kameraadschap, voor het leven vieren, voor momenten waarvan je geniet. Laat die mooie momenten en die prachtinge bedrijven niet verloren gaan. We roepen daarom de politieke partijen op af te zien van de dubbele verhoging van de bierbelasting. Houd het Nederlandse bierlandschap levendig, kleurrijk en smaakvol!

Alle bierbrouwers van Nederland