Lokaal bier: lekker toegankelijk, heerlijk sexy

Lokaal bier: lekker toegankelijk, heerlijk sexy

Lokaal bier: lekker toegankelijk, heerlijk sexy
27 juni 2018 CRAFT

Bax Bier, Pivo, Marinus en Jotner, zo maar wat namen uit een groot arsenaal aan Groningse biertjes. In de afgelopen jaren zijn er veel brouwerijen in de provincie bijgekomen. En dat is niet zonder reden. Consumenten zijn bier in de afgelopen jaren steeds meer gaan waarderen, zegt Jitze Vellenga, verenigingsmanager van bierbrouwersbranchevereniging Craft.

Door Aron de Jong en Wouter Hoving

Biertafels, tapjes, muziek en iedere bezoeker met zijn eigen bierfluitje, gevuld met verschillende tinten geel. De voorliefde voor lekkere biertjes is terug te zien op het International Craft Beer Festival dat op 16 en 17 juni plaatsvond in Groningen. “Het bier is fantastisch” roept een Ierse bezoekers uit, terwijl de Engelse vrouw naast hem het ‘komkommerbiertje’ de hemel in prijst. Bezoekers zijn dus enthousiast, maar ook organisator Jeroen Bax is tevreden: “Mensen genieten van mooie bieren, het is gewoon gaaf.” Bezoekers kunnen bieren proeven die nog nooit eerder in Groningen geschonken werden.

 

Populariteit van lokale bieren

Dat lokaal bier het goed doet komt volgens Vellenga door een trend die in heel Nederland te zien is, namelijk dat consumenten bewuster kijken naar de afkomst van producten. Een product als bier toont dit duidelijk aan: consumenten zetten zich steeds meer af tegen de industriële, fabrieksmatige brouwerijen die vanaf grote computerschermen worden gereguleerd. Kleine brouwerijen zijn toegankelijker en daardoor populairder. “De consument kan bij wijze van spreken binnenlopen om met eigen ogen te zien en te beleven hoe dat bier gebrouwen wordt.” Het gaat hierbij om de beleving, “dat je bijvoorbeeld je biertje tussen de brouwketels kunt drinken in de lokale brouwerij.”

Naast deze zogeheten “glocaliseringtrend” is er nog een reden waarom die kleine brouwerijen het goed doen, vertelt Vellenga. “Bier is ook wel een beetje een sexy product. Je associeert het vaak met leuke momenten: vrije tijd, gezelligheid.” Daarin heeft bier een ander rol gekregen dan vroeger, denkt hij. “Vroeger was het vooral tanken in de kroeg, en dan was pils natuurlijk het makkelijkste en het meest toegankelijke product voor de consument om te drinken. Maar mensen zijn bier echt wel meer gaan waarderen. In plaats van een fles wijn op tafel, zetten zij nu een flesje bier erbij.” De keuze in smaken bier is inmiddels zo uitgebreid dat er voor ieder wat wils is.

Lokale brouwers

Ook volgens Bax, brouwer van het Groningse Baxbier, komt de toename van al die brouwerijen door “de opmars van speciaalbier in Nederland”, die zo’n zes jaar geleden begonnen is. Zijn onderneming begon ermee dat hij thuis weleens een biertje brouwde. Vervolgens groeide die hobby in 2014 uit tot zijn werk. Toen was Baxbier nog een van de weinigen op de markt, maar inmiddels zijn er bijna twintig brouwerijen in de provincie. Volgens Vellenga zijn er in heel Nederland al ruim vijfhonderd brouwers.

Op het bierfestival staat ook een van die nieuwkomers op de deze markt: Rainbeer. Deze onderneming maakt bier van regenwater. Dat is lekker, want volgens een van de oprichters Mart Fajidherbe zit er in regenwater minder kalk, waardoor het bier zachter van smaak is. Daarnaast is het erg duurzaam om schaars leidingwater te vervangen door overtollig regenwater. Door bier op deze manier te maken hoopt Rainbeer zich te onderscheiden op steeds verzadigdere markt. Volgens Bax zijn er veel brouwerijen in Nederland die zich proberen te onderscheiden door duurzame en bewuste producten op de markt te brengen.

Genoeg brouwers

Toch is er op dit moment ook sprake van een trendbreuk. “De groei die we de afgelopen jaren hebben gezien, dat er honderd brouwerijen in een jaar tijd bij komen, kan niet lang zo doorgaan,” vertelt Vellenga. Volgens hem hebben kleine brouwerijen niet het doel om heel Nederland te voorzien van bier. Dat betekent dat er een heleboel ruimte is voor veel kleine brouwerijen. “Maar tegelijk zit daar wel een grens aan”, voegt Vellenga toe. Om die reden concludeerde de organisatie Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur onlangs dat het aantal brouwers weer begint af te nemen.

De trend dat brouwerijen zich onderscheiden van andere brouwerijen, zoals Rainbeer doet, ziet Vellenga wel terug door het hele land. Toch zal er op den duur een nieuw evenwicht komen. “Dan zullen alleen de beste brouwerijen structureel een plek blijven veroveren in de biermarkt.” Bax blijft niettemin positief over de toekomst, een toekomst waarin bier volgens hem steeds diverser zal worden.